Следвайте "Буднаера" в Телеграм

RMX: Цените на имотите в Германия падат с рекордни темпове. Предприемачи фалират

През второто тримесечие на тази година цените на недвижимите имоти в Германия отбелязаха рекорден спад – най-рязкото понижение от началото на статистиката през 2003 г. Тенденцията се определя от растящата инфлация, високите лихвени проценти и липсата на интерес от страна на купувачите, пише RMXnews.

Данните на Федералната статистическа служба показват, че цените са паднали с 9,9 процента на годишна база от април до юни. Това обаче остави цените само с 1,5 процента по-евтини от първото тримесечие на 2023 г., като цените все още са изключително високи от времето преди Covid.

Градовете отбелязват по-рязък спад на цените, отколкото селските райони. С по-голям спад на цените са първите седем града: Берлин, Мюнхен, Кьолн, Хамбург, Щутгарт, Франкфурт и Дюселдорф.

Средната цена на еднофамилна къща е паднала с 12,6% спрямо второто тримесечие на 2022 г., докато тази на апартамент е спаднала с 9,8%.

„Спадът е най-малък в слабо населените селски райони“, твърдят от статистическата служба.

В селските райони цените паднаха със 7% в сравнение със същото тримесечие на миналата година, докато еднофамилните къщи са с 8,1 процента по-евтини.

DZ Bank публикува проучване, което показва, че цените ще паднат само между 4 и 6 процента за годината като цяло, но това всъщност не е толкова много предвид трудната ситуация, пред която е изправен германският пазар на недвижими имоти.

„Измерен спрямо значително по-лошите условия на финансиране и несигурността относно бъдещите инвестиции в енергийно обновяване и нови отоплителни технологии, спадът на цените изглежда умерен, в едноцифрен процентен диапазон“, гласи проучването.

Сегашното ляво правителство обеща безпрецедентно строителство, за да подхрани търсенето от страна на германците на техните собствени домове и апартаменти, като растящите цени, включително на пазара на наеми, оказват огромен натиск върху домакинствата.

Въпреки това, много строителни проекти са или спрени, или напълно изоставени, като много предприемачи фалират.

Продължаващите нарастващи лихвени проценти и все по-високите разходи за строителство водят до токсично въздействие“, обясни президентът на Централния комитет за недвижими имоти (ZIA) Андреас Матнер. „Самият щат – федерални, щатски и местни власти – трябва най-накрая да реагира на тази драматична ситуация с необходимата строгост.“

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: RMX: Цените на имотите в Германия падат с рекордни темпове. Предприемачи фалират

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!