Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Шолц заговори за… граничен контрол с Полша

Германският канцлер Олаф Шолц призова полското правителство да разследва сигналите за стотици хиляди незаконно издадени работни визи и заплаши да въведе отново граничен контрол, съобщава PAP. Не се разбира, дали визите са издадени на украински мигранти от материала. 

„Визовият скандал, който се случва в Полша, се нуждае от разследване“, е заявил Шолц по време на предизборна проява в Нюрнберг на 23 септември. „Не искам Полша просто да пропуска мигранти“.

Канцлерът е добавил, че ще обсъди този въпрос с полското правителство и е повдигнал въпроса за възможността за въвеждане на граничен контрол с Полша и други съседни страни.

„Германия подкрепя правото на убежище“, е подчертал канцлерът. Но, че всеки, който пристигне без законна причина за защита или е извършил престъпление, трябва да бъде депортиран.

„Всеки, който идва в Полша, да бъде регистриран там и да премине процедурата за убежище там, вместо визи, които по някакъв начин са били дадени срещу заплащане, задълбочавайки проблема“.

Министърът на вътрешните работи на Германия Нанси Фезер е заявила, че е възможно да бъдат въведени временни мерки на границата с Полша и Чехия.

И Шолц, и Фезер преди това се противопоставиха на призивите за граничен контрол, а коментарите сигнализират, че правителството е принудено да реагира на нарастващия брой нелегални мигранти.

Според правителствени данни повече от 204 000 бежанци са подали молби за убежище през първите осем месеца на тази година, което е със 77% повече в сравнение със същия период на 2022 г. По данни на германската полиция през първата половина на тази година на границата с Полша са задържани над 12 000 нелегални мигранти.

Европейският съюз също така разследва информация, че мигранти са влезли в Полша с незаконно издадени работни визи, за които се твърди, че служители са получили подкупи. Дясното правителство на Полша отдавна критикува мигрантската политика на Германия.

Източник: Фокус

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Шолц заговори за... граничен контрол с Полша

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!