Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Русия забрани безсрочнo износа на бензин и дизел

Русия наложи безсрочна забрана на износа на дизел и бензин за всички страни (с изключение на четири). Очаква се решението да наруши доставките на гориво преди зимата и да влоши глобалния недостиг, коментира CNBC.

Цените на дизела в Европа скочиха с 5% до над 1000 долара за тон при новината за забраната, съобщи Guardian.

В правителствен указ, подписан от премиера Михаил Мишустин, Кремъл заяви в четвъртък, че ще въведе „временни“ ограничения върху износа на бензин и дизел, за да стабилизира цените на горивата на вътрешния пазар.

Забраната, която влезе в сила незабавно и се прилага за всички страни с изключение на четири бивши съветски републики, няма крайна дата. Страните, освободени от забраната, включват Беларус, Казахстан, Армения и Киргизстан, които са членове на ръководения от Москва Евразийски икономически съюз.

Русия е един от най-големите доставчици на дизел в света и основен износител на суров петрол. Участниците на пазара са загрижени за потенциалното въздействие на забраната на Русия, особено в момент, когато световните запаси от дизелово гориво вече са на ниски нива. Цените на петрола скочиха с 1 долар за барел при новините в четвъртък.

Фючърсите на международния бенчмарк Брент се търгуваха с 0.9% по-високо на цена от 94.13 долара за барел в петък следобед в Лондон, докато фючърсите на американския West Texas Intermediate се повишиха с 1.1% до 90.62 долара.

Енергийни анализатори, цитирани от CNBC, заявиха, че неясният език, използван в съобщението на Русия, затруднява преценката колко дълго точно забраната ще остане в сила и предупредиха, че Москва може да се стреми да използва доставките на гориво като средство за влияние преди зимния отоплителен сезон.

Говорител на Кремъл заяви в петък, че забраната за износ на гориво ще продължи толкова дълго, колкото е необходимо, за да се гарантира стабилността на пазара.

В седмиците преди интервенцията в четвъртък анализаторите заявиха, че руският износ на дизел е подложен на натиск поради слабостта на рублатаподдръжката на вътрешните рафинерии и ръководените от правителството усилия за увеличаване на вътрешното предлагане.

„Всички сделки, договорени преди влизането в сила на регламента, все още са в сила, което означава, че вероятността от незабавно спиране на износа на дизел и бензин е малко вероятна, най-вероятно ще отнеме 1-2 седмици, за да се усети въздействието (на пазара)“, казва Виктор Катона, водещ анализатор в Kpler.

Какво въздействие може да има забраната

Преди началото на войната през февруари миналата година руските рафинерии изнасяха около 2,8 милиона барела петролни продукти на ден. Оттогава тази цифра е спаднала до около 1 милион барела на ден, според ING, но Москва все още остава основен играч на световните енергийни пазари.

Уорън Патерсън, ръководител на стратегията за суровини в ING, заяви, че забраната на Русия за износ на горива е голямо събитие преди зимата в Северното полукълбо, период, в който обикновено се наблюдава сезонно нарастване на търсенето.

„Преди тази забрана запасите на средни дестилати бяха ограничени в САЩ, Европа и Азия, докато се подготвяме за зимата в Северното полукълбо“, каза Патерсън, позовавайки се на фактори като съкращенията на производството на ОПЕК+, възстановяването на въздушния транспорт и борбата на Европа да замени руските дестилати.

Според него загубата на около 1 милион барела на ден руски дизел на световния пазар ще се усети, колко точно зависи от това колко ще продъжи забраната.

Саудитска Арабия заяви на 5 септември, че ще удължи намаляването на производството си с 1 милион барела на ден до края на годината, като лидерът извън ОПЕК Русия обеща да намали износа на петрол с 300 000 барела на ден до края на годината. И двете страни заявиха, че ще преразглеждат доброволните си съкращения на месечна база.

„Целта на забраната очевидно е да се справи със затягането и високите цени на вътрешните руски пазари, където високите цени на петрола, съчетани с отслабена рубла, трябва да бъдат болезнени за руските потребители“, заяви Калъм Макферсън, ръководител в Investec.

„Има обаче и отзвук от прекъсванията на доставките на руски газ за Европа, които започнаха през 2021 година. Те също започнаха като предполагаеми временни прекъсвания, докато газът беше задържан, за да запълни домашното съхранение – всички знаем какво се случи там“, добави той.

„Може да е съвпадение, че тази забрана беше обявена в деня, когато Русия имаше тежки дискусии в ООН, или може да е разширяване на политиката за използване на енергия като оръжие в отговор на това“, коментира Калъм Макферсън.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Русия забрани безсрочнo износа на бензин и дизел

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!