Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Видинският митрополит към властта за изгонените руски свещеници: Вие ще си идете, Христовата истина и любов ще остане

Видинският митрополит Даниил направи обръщение в социалните медии в подкрепа на експулсираните от България служители на Руското подворие в София.

КтритичтоБГ припомня, че в четвъртък бяха експелсирани със заповед на началникът на ДАНС трима служители на руското подворие – Архимандрит Васиан Змеев, секретарят отец Евгений Павелчук и отец с инициали В.Б

И тримата са с наложена забрана за влизане в България за 5 години.

Изгонването им е било във връзка с дейност, която била срещу националната ни сигурност.

Посланикът на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова съобщи, че  „това е безпрецедентно събитие, Църквата е отделена от държавата и е непонятно как духовници могат да застрашават националната сигурност„, е добавила Митрофанова. Според нея „много енориаши ходят в Руската църква в София“ и подобно събитие е „падение в бездната„. „Можем да кажем, че те просто се изплюха в лицето на нашата църква, още повече, че това се случва на Рождество на Пресвета Богородица (по стар стил празникът се чества на 21 септември).

По-късно Митрофанова заяви, че Русия няма да предприеме огледални действия, спрямо Българската Православна Църква. „Ние не сме марвари“, каза ня. 

Ето и целия текст на Митрополит Даниил:

Изразяваме своето огорчение относно експулсирането от страната на предстоятеля и двамата свещенослужители на храма – подворие „Св. Николай“, гр. София – архим. Васиан (Змеев), прот. Евгений и прот. Алексий.
В настоящето смутно политическо време, държим да напомним, че политическите пристрастия, партии, идеологии, политическите съюзи, коалиции ще преминат, както са преминавали безвъзвратно в историята на страната ни редица такива.
Това, което остава е Христовата истина и любов, чиито изразител и въплътител в света е Църквата. Христовата истина и любов са надежда за спасение на всички ни. Те също са основа на личната ни и национална сигурност.
Истината и любовта ни учат да уважаваме всеки човек и да не вършим нищо по пристрастие (1 Тим. 5: 21).
Дано Бог бъде наш помощник и защитник през бурите в объркания поради греховете ни свят и ни изведе в Своя покой!
+Видински митрополит Даниил

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Видинският митрополит към властта за изгонените руски свещеници: Вие ще си идете, Христовата истина и любов ще остане

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!