Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Bloomberg: Германия възобновява покупките на руски втечнен газ

Автор: Блумбърг

Германското правителство възобнови закупуването на руски LNG /втечнен газ/, съобщава Bloomberg. Въпреки че е предназначен за Индия, сделките на германската държавна компания предизвикаха тревога на Запад.

Германското правителство е изправено пред порой от критики за енергийните връзки на финансираната от данъкоплатците компания с Русия. Securing Energy for Europe GmbH (SEFE) планира да достави LNG, произведен в Русия в началото на следващия месец.

Германия национализира компанията миналата година, в разгара на енергийната криза, заляла Европа.

Въпреки че товарът е предназначен за Индия, сделките на германската държавна компания не могат да не предизвикват безпокойство. Критиците казват, че това противоречи на обещанието на Германия да не се занимава с руски LNG на фона на събитията в Украйна. „Това противоречи на почти всичко, което германското правителство каза по този въпрос в миналото“, каза депутатът от Лявата партия Кристиан Лейе. „Очевидно икономическите проблеми с Русия не са толкова лесни за разрешаване, колкото ни карат да вярваме.“

Германското министерство на икономиката заяви, че проучва въпроса. Пратката подчертава сложността и глобалния характер на търговията с втечнен природен газ, на която ЕС започна да разчита в голяма степен, след като Русия сериозно намали доставките на газ по тръбопроводи в региона миналата година.

Някои страни от ЕС – не Германия – всъщност са увеличили вноса на LNG, като модернизират своята регионална енергийна инфраструктура. Германия се противопоставя на този вид поръчки, но не ги забранява. През януари Берлин информира компаниите, „че ще предприеме подходящи мерки за премахване покупките на руски LNG, където е възможно“.

Сега критиците се чудят защо Германия разрешава доставки, когато преди това избягваше руския LNG в продължение на месеци. „Спешно трябва да разберем кой в ​​германското правителство е знаел за тези сделки“, каза в изявление Константин Зергер, ръководител на отдела за енергетика и опазване на климата в екологичната организация Deutsche Umwelthilfe (DUH). „Търговията с руски LNG трябва да бъде спряна“. веднага.”

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Bloomberg: Германия възобновява покупките на руски втечнен газ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!