Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Страните от БРИКС поискаха пълна реформа на ООН и застанаха зад председателството на Русия през 2024 г.

Министрите на външните работи на страните от БРИКС на среща в рамките на Общото събрание на ООН изразиха пълната си подкрепа за председателството на Русия в асоциацията, което ще започне на 1 януари 2024 г. Текстът на изявлението на министрите е публикуван на уебсайта на руското външно министерство, пише ТАСС.

Министрите бяха информирани за подготовката на предстоящото председателство на Русия на БРИКС през 2024 г. Бразилия, Индия, Китай и Южна Африка изразиха пълната си подкрепа за председателството на Русия на БРИКС през 2024 г. под мотото „Укрепване на многостранността за справедливо глобално развитие и сигурност“ и за провеждането на XVI среща на върха на БРИКС в Казан, Русия„, се казва в документа.

Те отбелязаха, че очакват през 2024 г. в Русия да се проведе пълномащабна среща на министрите на външните работи от БРИКС.

Министрите потвърдиха националните си позиции по конфликта в Украйна и около нея, изразени на съответните форуми, включително в Съвета за сигурност и Общото събрание на ООН, и отбелязаха с благодарност съответните предложения за посредничество и добри услуги за мирно разрешаване на конфликта чрез диалог и дипломация„, се казва в документа.

Те изразиха загриженост във връзка с продължаващите конфликти в много региони на света. „Министрите потвърдиха отново ангажимента за мирно разрешаване на различията и споровете чрез диалог и пълни консултации, основани на координация и сътрудничество, и подкрепиха всички усилия, допринасящи за мирното разрешаване на кризите. Те отново подчертаха необходимостта от пълно зачитане на международното хуманитарно право и предоставяне на хуманитарна помощ в съответствие с основните принципи на хуманност, неутралност, безпристрастност и независимост, залегнали в Резолюция 46/182 на Общото събрание на ООН“, се подчертава в изявлението.

Реформа на ООН

Министрите на външните работи подкрепиха и реформата на Организацията на обединените нации, включително на нейния Съвет за сигурност, за да стане тя по-демократична, представителна, ефективна и ефикасна.

Министрите подкрепиха цялостна реформа на ООН, включително на Съвета за сигурност, за да стане той по-демократичен, представителен, ефективен и ефикасен, както и за да се увеличи представителството на развиващите се страни във всички категории членове на съвета, така че той да може да реагира адекватно на настоящите глобални предизвикателства, и подкрепиха легитимните стремежи на развиващите се страни от Африка, Азия и Латинска Америка, включително Бразилия, Индия и Южна Африка, да играят по-голяма роля в международните дела, по-специално в ООН.“

Освен това по време на срещата външните министри „подчертаха, че участието на страните от БРИКС в Съвета за сигурност на ООН, включително на Бразилия като изборен член за периода 2022-2023 г., е ценна възможност за по-нататъшно засилване на значението на нашия диалог за международния мир и сигурност и за продължаване на сътрудничеството в области от взаимен интерес“.

Руското външно министерство посочи също, че министрите са отбелязали „важността на постоянните усилия, насочени към подобряване на ефикасността и ефективността на ООН при изпълнението на нейните мандати“. „Те призоваха страните от БРИКС да продължат да си сътрудничат за подобряване на ресурсите, администрацията и бюджета на ООН, за запазване на ролята на държавите членки като движеща сила на ООН, както и за осигуряване на по-ефективен надзор и укрепване на Организацията„, се подчертава в изявлението

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Страните от БРИКС поискаха пълна реформа на ООН и застанаха зад председателството на Русия през 2024 г.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!