Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Bloomberg: Цените на горивата в Европа скочиха, заради спрения износ от Русия

Русия временно забрани износа на дизелово гориво, съобщава Bloomberg. В резултат на това цените на дизела в Европа скочиха на фона на опасенията, че този ход ще влоши глобалния недостиг.

Русия временно забрани износа на дизелово гориво в опит да стабилизира вътрешните доставки, което доведе до покачване на цените на световните пазари на горива.

Русия се превърна в най-големия износител на дизелово гориво по море тази година, изпреварвайки Съединените щати, според данни на Vortexa. От началото на годината до средата на септември страната доставя повече от милион барела на ден, като Турция, Бразилия и Саудитска Арабия са основните дестинации.

Според правителственото постановление забраната, която важи и за бензина, влезе в сила от 21 септември и е безсрочна. Цените на дизела в Европа скочиха поради страховете, че този ход ще влоши глобалния недостиг. Световните рафинерии се борят да доставят достатъчно гориво, тъй като доставките от Русия и Саудитска Арабия, най-големите производители сред членовете на ОПЕК и нейните съюзници, намаляват, допълва Bloomberg.

Въпреки че забраната е временна, последиците от нея ще бъдат значителни, тъй като Русия остава ключов износител на дизелово гориво за световните пазари“, каза Алън Гелдър, вицепрезидент на консултантската компания Wood Mackenzie Ltd. „Ще бъде трудно за глобалната рафинираща система да замени загубените обеми на фона на вече ниските нива на глобалните резерви.“

Изключения се правят за незначителни пратки, включително доставки за партньори в търговски алианси от редица бивши съветски републики, както и международни междуправителствени споразумения, хуманитарна помощ и транзит. Според указа забраната се отнася за всички видове дизелово гориво, включително летни, зимни и арктически смеси, както и тежки дестилати, включително газьол.

Руският износ на дизелово гориво по море възлиза на около 0,95 милиона барела на ден миналата година, около 3,4% от общото световно търсене, според Vortexa. „Въпросът е много важен. Говорим за намаляване на износа от почти милион барела на ден“, каза Юджийн Линдел, ръководител на петролните продукти в консултантската компания FGE. Въпреки това, добави той, Русия няма да може да поддържа забраната дълго, защото скоро ще й свърши мястото в резервоарите.
Руското правителство прекара седмици в преговори с производителите на петрол, за да излезе с решение относно мерките за ограничаване на нарастващите цени на горивата.

Поскъпването на автомобилното гориво се превърна в един от най-големите фактори за инфлацията и потенциален политически проблем на фона на предстоящите президентски избори през март догодина. Цените на дребно на бензина и дизеловото гориво са се повишили с 9,4% от началото на годината до 18 септември в сравнение с общото увеличение на потребителските цени (4%), според последните данни на Федералната статистическа служба (Росстат).

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Bloomberg: Цените на горивата в Европа скочиха, заради спрения износ от Русия

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!