Борел: Има риск ЕС да се разпадне заради проблема с мигрантите

Европа има нужда от мигранти, за да противодейства на тенденциите на намаляване на населението

Някои членове на ЕС имат "японски стил": ние не искаме да се смесваме, не искаме мигранти, не искаме да приемаме външни хора. Искаме си нашата чистота, отбеляза върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел предупреди, че има риск съюзът да се разпадне заради проблема с мигрантите, предаде италианската новинарска агенция АНСА.

Миграцията може да бъде "разлагаща сила за Европейския съюз" заради дълбоките културни различия между страните и дългосрочната им неспособност да се споразумеят за обща мигрантска политика" каза Борел в публикувано днес интервю за британския вестник "Гардиън".

"Някои членове на ЕС имат "японски стил": ние не искаме да се смесваме, не искаме мигранти, не искаме да приемаме външни хора. Искаме си нашата чистота", отбеляза Борел. Той подчерта, че точно обратното, Европа има нужда от мигранти, за да противодейства на тенденциите на намаляване на населението.

Европейската комисия междувременно съобщи днес, че отпуска на Тунис 127 милиона евро в съответствие с подписания от ЕС и северноафриканската държава меморандум за разбирателство в областта на миграцията.

Пакетът включва помощ в размер на 67 милиона евро за борба с трафика на хора. Тези пари ще бъдат предоставени през следващите дни по линия на тясното сътрудничество с Тунис в борбата срещу мрежите за нелегален трафик, каза говорителката на Европейската комисия Ана Писонеро.

Тя уточни, че останалите 60 милиона евро ще бъдат отпуснати под формата на бюджетна подкрепа.

Германското правителство ще финансира неправителствени организации, работещи в подкрепа на мигранти и бежанци, пристигащи в Италия по море и след като са дошли, каза днес пред АНСА говорител на германското министерство на външните работи.

Източници от канцеларията на италианския премиер Джорджа Мелони изразиха изненада от това изявление.

"Италианското правителство незабавно ще потърси контакт с германските власти за разяснение. Надяваме се, че съобщението не е вярно, тъй като финансиране от Германия на дейности на неправителствени организации на територията на Италия би било сериозна аномалия", каза един от цитираните източници.

Броят на мигрантите, пристигнали по море в Италия, се увеличи тази година със 100 процента до 132 832, сочат данни на министерството на вътрешните работи. 1599 мигранти и бежанци са загинали или изчезнали в централната част на Средиземно море от началото на годината според службата на върховния комисар на ООН за бежанците. Няколко кораба на германски неправителствени организации търсят и спасавят хора в района, отбелязва АНСА.

Източник БТА

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Борел: Има риск ЕС да се разпадне заради проблема с мигрантите

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!