Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Половината от американските F-35 не са годни за мисия (доклад)


F-35, снимка: US Marine Corps

Нов американски правителствен доклад разкрива, че програмата F-35 е засегната от проблеми с поддръжката. Само 55% от американския флот от F-35 е годен за мисия, пише Breaking Defense.

Поради тези проблеми стелт изтребителите могат да летят на мисия само малко повече от половината време. „Предизвикателствата при поддръжката се отразяват негативно на готовността на самолетите F-35, а поддръжката им ще струва 1,3 трилиона долара, за да бъдат годни за експлоатация, пише в докладa на Службата за отчетност на правителството на САЩ (GAO).

„Процентът на възможностите за мисия на флота от F-35 – процентът от времето, през което самолетът може да изпълни една от възложените му мисии – е около 55% през март 2023 г., далеч под целите на програмата“, се казва в доклада, публикуван от службата в четвъртък.

Докладът определя това ниво на оперативна готовност „неприемливо ниско“.

САЩ не могат да нанесат стратегическо поражение на Русия. В сблъсъка със Запада Русия все още не е започнала истинската битка – тя ще започне тогава, когато

„Програмата изоставаше от графика при установяване на дейности по поддръжка в депо за извършване на ремонти. В резултат на това времето за ремонт на компоненти остана бавно с над 10 000 (компнента) чакащи да бъдат ремонтирани – над желаните нива“, се казва в доклада.

Поддръжката на организационно ниво също е засегната от липсата на технически данни и обучение, се добавя в доклада.

1,3 трилиона долара ще струва да се поддържа пълният флот от F-35 оперативен и да лети, дори ако или когато всички забавяния при ремонт и поддръжка, както и продължаващи проблеми при разработването на въоръжението на самолета, ежекторната седалка, софтуерът и хардуерът са коригирани, се казва в доклада.

Въпреки провалите, свързани с програмата F-35, докладът също така определя, че администрацията на Байдън и Министерството на отбраната остават ангажирани с разходи от 1,7 трилиона долара за закупуване на общо 2 500 изтребителя F-35 за американските въоръжени сили.

„През следващите десетилетия Министерството на отбраната планира да похарчи около 1,7 трилиона долара за близо 2500 F-35“, се казва в доклада, като  по-голямата част от средствата ще отидат за експлоатация, поддръжка и ремонт на самолетите.

F-35 сега представляват нарастваща част от тактическия авиационен флот на Министерството на отбраната с около 450 самолета, според Службата за отчетност на правителството.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Половината от американските F-35 не са годни за мисия (доклад)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!