Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Как се манипулират изборите с машините за гласуване: парламентарна комисия започва разследване

Труд

Парламентът ще гласува създаването на временна комисия, която да проучи всички факти и обстоятелства, свързани със сигурността на машините за гласуване. Причината е запис, публикуван от журналиста Станислав Цанов с убития Алексей Петров.

На записа, който Цанов е направил тайно, Алексей Петров го заплашва и му казва, че знае, че иска да разследва дали машините за гласуване могат да бъдат манипулирани. Петров също така показва на журналиста разпечатани негови чатове от телефона му.

Предложението за създаването на анкетна комисия дойде от БСП. Подкрепа на комисията дадоха от ГЕРБ-СДС, “Възраждане”, ДПС и ИТН.

“Няма по-важна точка от тази, свързана с националната сигурност на страната ни. Защото, ако наистина изборите са манипулирани, фалшифицирани така, както излизат вече не един или два записа в интернет пространството – това е пряко свързано с националната сигурност. Неслучайно, и във Франция, и в Германия машините са премахнати и отново е преминато към традиционния начин на гласуване – именно поради доклади на техните служби за сигурност”, заяви от парламентарната трибуна народният представител от БСП Борислав Гуцанов.

Предложението е комисията да заседава три месеца. “Крайно време е да стане ясно онези думи, свързани с кодовете на машините, онези заклинания кой кого ще съди от лидерите на две от партиите били заедно в управление, говоря за господин Свиленски и за господин Петков, да станат известни на българското общество”, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

През ноември 2022 г. депутатът от БСП Георги Свиленски обяви в парламента, че той и негови колеги са имали “оферта” от съпредседателя на ПП Кирил Петков срещу връщането на хартиената бюлетина в Изборния кодекс: “Оттеглете закона и ще ви дам кодовете”. Тогава Свиленски попита: “Кой е той, че ще държи кодовете на машините в България?”.

Създаването на временната комисия трябва да се гласува утре и да се състои от 12 народни представители от всички парламентарни групи.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Как се манипулират изборите с машините за гласуване: парламентарна комисия започва разследване

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!