Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Срещу 60 милиона протестът с трактори свърши! Земеделците клъвнаха на голата кука на Денков, който ги нарече “терористи”

Би Нюз

“И двете страни печелят”, обяви лукаво Денков, който срещу 63 милиона компенсации се “откупи” за обидата “терористи”, с която нарече земеделците. Няма поет ангажимент да не се допуска украинското зърно. “Устройва ли ви това споразумение?”, попита четящият го. “Дааа!”, викнаха претръпналите и изморени фермери и яхнаха тракторите за наобратно. Така пак българският данъкоплатец плати масрафа за простотиите на българските власти. Все пак, за да не е много постно, накрая щастливият, че се отърва без драскотина, Денков се разкая и извини за „терористите“, за да бъде хепи ендът на водевила пълен. Софиянци също останаха резервирани и не подкрепиха протеста извън социалните мрежи.

Събралите се край София земеделски производители обявиха край на протеста. Те се прибират с тежката селскостопанска техника, която бяха докарали край Долни Богров с намерение да блокират центъра на София.

В същото време рредставители на земеделците се отправиха към Министерски съвет за подписване на меморандум с правителството. На днешното си заседание кабинетът е одобрил текста на споразумението, в което са описани ангажиментите, които пое премиерът в снощните разговори с протестиращите.

„Протестите на земеделци, енергетици и миньори не са насочени пряко към правителството. Те са следствие от огромното натрупано недоверие към политическата класа“, заяви в началото на днешното правителствено заседание премиерът Николай Денков.

„Всички разбират, че ние заварваме ситуация, в която трябва много бързо да се реагира. Упреците са общо към политическата класа, че много често обещава и много рядко изпълнява това, което обещава. Напрежението, което всички виждаме по медиите, тук на площада, е отражение на огромно натрупано недоверие към политическата класа, защото тези хора са лъгани много пъти през годините“, каза още премиерът.

Той допълни, че кабинетът ще поема само ангажименти, които може да изпълни и те ще се оформят като писмени документи.

Днес правителството отпусна 63 млн. лв. компенсации за земеделските стопани заради загубите в резултат на войната в Украйна и разрешения от страната ни внос на украинско зърно. Половината от тази сума бе осигурена от Европейската комисия още през юли. В края на август кабинетът отпусна и 150 млн. лв. от националния бюджет като компенсации за по-големите разходи за енергия, торове и други консумативи за земеделците.

После тържествено бе подписан меморандум между терористи и трактористи. „Около това се обединихме с представителите на земеделските производители, които участваха в срещата. Че именно по този начин можем да продължим напред, защото в момента потушихме напрежението, което вълнува хората днес, но има изключително много проблеми, които предстои да се решат. И продължаваме да ги решаваме заедно“, каза още Денков.

Ето два показателни коментара от ФБ страница „Групичката на механизатора“, обобщаващи цялата ситуация:

Колеги, тъжна и жалка бе днешната картина от протеста. След като излязоха нашите представители преговарящи от срещата им с правителството, те не приличаха на себе си. Само след 4 часа там, те сякаш бяха облъчени. Това не бяха същите тези хора, които сутринта говореха съвсем други неща..
Почувствах се предадена и употребена.
Не се отказвам. Мисля, че на протеста ни има по-борбени водачи, обикновени производители, които дори не познавам, които заслужават да бъдат начело.

Коментар на Александрина Филипова

Вчера още писах,че при министрите няма да влязат случайници,а само предатели и интересчии.Кой,кога и как реши точно тези да влязат да преговарят и да говорят от името на всички.Когато се молихме да ни подкрепят всички браншове свързани със земеделието в България даже хо ударихме на молба,а освен на зърнопроизводителите от кой друг сектор имаше представители.Зърнопроизводителите все повече започват да приличат на….лъжливото овчарче.Зарязаха и животновъди,пчелари,овощари и всички,които тръгнаха с тях и влязоха при министрите за да покажат на всички,че мислят САМО И ЕДИНСТВЕНО ЗА СЕБЕ СИ.

Нали се сещате,че при министрите няма да влезе случайник.Ще излъжат и ще ви разкарат.Техните хора са …сред вас

Пламен Джилянов

Протестът ще се запомни и с нелепия опит Костя Копейкин да вземе 5 мин слава и той с тракторите, но земеделците го изпъдили. По този повод инфлуенсърът Виктор Димчев написа следното:

Нормално. Изгонили Костя Копейкин от протести на зърнопроизводителите.

Ми нормално. Те тия протести са договорени между Делян Пеевски, Бойко Борисов и Христо Иванов през бащата на Кирил и свекъра на Асен.

Семейна работа. И Костя им се намесва там… не е нормално. 

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Срещу 60 милиона протестът с трактори свърши! Земеделците клъвнаха на голата кука на Денков, който ги нарече “терористи” - Би Нюз - Топ новини от България

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!