Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ИЗМАМНИЦИ под чадър: Алексей Петров закрилял „Вълка от София“ и босовете на Nexo


Гал Барак (вляво) и схемаджиите от Naxo си плащали за чадър от Алексей Петров

Застреляният от наемен килър по време на планинска разходка бивш съветник в ДАНС Алексей Петров е покровителствал международната мрежа от финансови кибер измамници, оглавявана от израелецът Гал Барак и австриецът Уве Ленхоф и действала в продължение на няколко години от България, а също и бизнесът на опериращата у нас без финансов лиценз криптобанка Nexo.

 Това разкрива пред „Уикенд“ източник от високите етажи на МВР, според когото убийството на Трактора може и да е свързано с аферата за над 130 милиона евро около „Вълкът от София“ Гал Барак.

През пролетта на 2019 г. израелецът Гал Барак беше арестуван в София по искане на властите в Австрия като лидер на международна група за финансови измами, оперирала в няколко държави и откраднала над 100 милиона евро през псевдо-трейдърски сайтове. Измамната схема на Барак и съучастниците му носи метафорично название „котелно помещение” и също се връзва с метафората за „сготвяне” на инвеститори, примамени от обещания за лесна печалба.

Накратко схемата е да бъдат убедени хора със средни финансови възможности от цял свят да преведат пари на мним инвестиционен посредник срещу обещанието да спечелят бързо големи суми чрез покупката на криптовалута и акции в несъществуващи стартъп бизнеси.

Убеждаването е ставало по телефона, като за целта Гал Барак е създал кол център, от който през IP-телефони, регистрирани в различни държави, са се „облъчвали” жертвите му. Израелският измамник изградил и серия от сайтове, изглеждащи като професионална трейдърска система с графики в реално време.

 След първоначално „зарибяване” по имейла и по телефона, жертвите  получавали акаунт в сайта, зареждали различни суми с кредитните си карти и следели пълзящите нагоре графики на своите мними печалби. Мними, защото зад графиките не е стояло нищо друго, освен алгоритъм за генериране на цифри и убедителни картинки.

По този начин над 35 000 германци, австрийци, белгийци, американци и други държави са ужилени с общо над 130 млн. евро, като измамите са се случвали от колцентрове в България.

В момента преди „ужилването” на всеки клиент, агентът му звънял „на пожар”, за да го убеди да преведе колкото може повече пари за изключително изгодно вложение, което ще донесе бърза и сигурна печалба. Ако той се върже и преведе сумата, неговия агент изчезва и престава да отговаря на обажданията.

Изпарява се и акаунтът на жертвата в мнимия трейдърски сайт.

След като Гал Барак е арестуван в София през февруари 2019 г., разследващите от отдел „Киберпрестъпност“ към ГДБОП установяват, че евреинът е плащал на Алексей Петров ежемесечна такса „спокойствие“ в размер на над 100 000 евро. Парите са прибирани от Трактора, уж за да стигнат до високопоставени полицаи и прокурори, които да не взимат под внимание  жалбите на измамените – основно европейски граждани. Уговорката била българи да не бъдат ограбвани, а схемата от България да се прилага само на чужденци.

„При разбиването на схемата на Гал Барак служители в телефонните центрове на бандата разказаха, че за евреите са работили изкусни хакери, които са им набавяли списъци с платежоспособни клиенти, разбивайки системите за сигурност на големи фирми.

Така например израелците са имали списъци с всички клиенти на „Ауди“ и „Мерцедес“ в България, след като са източили данните от официалните вносители на автомобилите. Предполагаме, че богатите българи са били следващата мишена на групата на Гал Барак, или пък неговите хакери са извършвали тази дейност по заръка на други клиенти“, коментира източник на „Уикенд“ от МВР.

Израелският интернет-измамник Гал Барак идва в България през пролетта на 2017 г., започва да регистрира фирмите си, като последно създава дружество за търговия с финансови инструменти. Така подготвя основата за измамната си дейност. След това изгражда мрежа от няколко телефонни центъра и едно дружество за интернет реклама и инвестиционни сайтове. При регистрация в сайтовете за виртуални инвестиции, инвеститорът посочва телефон за връзка.

Тогава започва и обработката на жертвата. От телефонните центрове, базирани в сгради на „Цариградско шосе“ и на „Черковна“, преминали специално обучение българи с говорими чужди езици – основно немски и английски, се свързват с клиента и опитват да го принудят да направи други, реални инвестиции.

„Една от най-оборотните измами бе свързана с мнима клиника за стволови клетки в Ню Йорк. Лъжехме хората, че клиниката съвсем скоро ще пусне акциите си на борсата и че ако сега инвестират определена сума, след 3 месеца ще си възвърнат вложението 3-4 пъти. Изпращахме им специално изработени сайтове с фалшиви данни, като за целта хакери променяха даже алгоритъма на Гугъл. Това е сложна измама, която е прилагана в Америка преди 7-8 години, а сега жъне успех в Европа.

Телефонните разговори с клиентите се провеждаха чрез VoIP устройство, което трансформира интернет трафика в телефонен. Човекът отсреща си мисли, че разговаря с лондонски брокер, тъй като на дисплея на телефона му се изписва английски номер“, спомня си бивш служител в телефонните центрове на еврейските киберизмамници в София.

В двата телефонни центъра на Гал Барак в столицата са работили около 300 българи, като повечето от тях усещали, че вършат измами едва след като клиентите им направели инвестиция. „Текучеството беше голямо – хората се сменяха през 2-3 месеца.

Плащаше се на ден – надникът за всеки телефонен брокер беше 40 долара, а на по-опитните даваха по 60. Отделно плащаха и 10% от стойността на инвестициите, които си привлякъл. Въпреки това болшинството служители напускаха, защото осъзнаваха, че правят измами. Аз изкарах 4 месеца и напуснах миналия ноември“, свидетелства бившия служител на израелските киберпрестъпници.

Запознати със специфичната помощ, която Алексей Петров е указвал на групата около Гал Барак твърдят, че Трактора покровителствал и мошеническия бизнес на арестуваните през есента на 2018 г. израелец Давид Менахем, сърбина Михайло Манич и българката Мария Велчева. Триото мамело българи да инвестират на фондовата борса в Лондон чрез два колцентъра, базирани в София.

„Алексей Петров прибираше пари от всички ангажирани в този бизнес, уж за да ги предпазва от полицейски и прокурорски проверки. Всички обаче накрая бяха ударени от службите за сигурност, като е много възможно и самия Алексей Петров да ги е подложил“, подмята полицейският източник.

Твърди се, че Алексей Петров е прибирал пари срещу закрила и от Nexo чрез бившия си колега от структурите на МВР и Държавна сигурност Владимир Петев, който е шеф на сигурността в криптобанката. Както „Уикенд“ писа, Трактора беше застрелян от наемен убиец малко преди да се срещне с Петев в района около ресторант „Воденицата“ в местността Орехите на Витоша.

След публикацията ни от Nexo категорично отрекоха Алексей Петров да е посредничил за решаването на проблема на босовете на дружеството за криптотъргвия Антони Тренчев и Коста Кънчев с прокуратурата и спихване на разследването за пране на пари, което се води срещу тях.

„Алексей Петров пазеше дейността на Nexo в България и чрез своя охранителна фирма подаваше бивши барети за бодигардове на висшите мениджъри на криптобанката. Твърде възможно е именно Трактора да е предупредил босовете на Nexo за акцията на прокуратурата в началото на годината“, твърди източникът.

Смята се, че връзката на Алексей Петров с Nexo е протичала чрез д-р Красимир Методиев, почетен консул на Израел в България и експерт по биотероризъм, който е баща на един от собствениците на криптобанката Калин Методиев. Именно д-р Методиев устроил на работа в Nexo преди 3 г. близкият приятел на Алексей Петров – Владимир Петев, който и до ден днешен е началник на сигурността в криптобанката.

Същевременно ютубърът Станислав Цалов, видял камера за пръв път в живота си в телевизията на Волен Сидеров „Алфа“, публикува видео в платформата си, посветено на заплахите, които Алексей Петров му е отправял, ако не свали интервюто си с хакера „Емил Кюлев“, качено в интернет преди около година.

На записите от срещите и разговорите между Цанов и Трактора, Алексей Петров отправя недвусмислени предупреждения, че Цанов „ще си плати”, „ще бъде наказан” и дори „ще изчезне”, ако не свали интервюто.

Петров сам показва копия от кореспонденцията на журналиста във всички системи и се хвали, че нагласява изборните резултати, тъй като неговите компютърни специалисти са пробили системата през машините за гласуване. За Трактора работеше и бившият шеф на отдел „Компютърни престъпления” в ГДБОП Явор Колев.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: ИЗМАМНИЦИ под чадър: Алексей Петров закрилял „Вълка от София“ и босовете на Nexo - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!