Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Полша, Унгария и Словакия излизат от инициативата на ЕС за украинското зърно, Киев ги плаши със съд


Матеуш Моравецки заяви, че Полша ще блокира членството на Украйна в ЕС, докато въпросът с украинското зърно не бъде решен, снимка: Twitter/@MorawieckiM

Унгария, Полша и Словакия се оттеглят от платформата на ЕС, координираща вноса на украинско зърно, след като Киев обяви, че ще съди трите държави за забрана на вноса на украинска продукция, съобщи полскaта агенция PAP. Румъния днес също обяви, че няма да вдигне забраната за внос на зърно от Украйна. България единствена от страните в региона вдигна забраната.

Украинското правителство обяви в понеделник, че ще заведе дело срещу трите страни в Световната търговска организация (СТО), след като те обявиха едностранни забрани върху вноса на украински семена и зърнени култури. По-рано това лято ЕС позволи на пет източноевропейски държави да блокират вноса на тези продукти за вътрешна продажба, но отказа да поднови забраната в петък. В резултат на това Унгария, Полша, Словакия и Румъния наложиха свои забрани.

Позовавайки се на анонимен източник в Брюксел, полската информационна агенция PAP каза, че тези страни ще се оттеглят от платформата на ЕС, която координира украинското зърно.

Решението е взето „от предпазливост и факта, че Украйна може да използва информацията, предоставена в рамките на координационната платформа срещу тези три страни по време на процедурите в СТО“, каза източникът.

Длъжностни лица в Будапеща, Варшава и Братислава твърдят, че украинският селскостопански внос подбива цените на вътрешния пазар и застрашава поминъка на местните фермери.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Полша, Унгария и Словакия излизат от инициативата на ЕС за украинското зърно, Киев ги плаши със съд - Обективно

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!