Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Земеделци протестират в цялата страна, блокират главни пътища и гранични пунктове

Труд

Земеделци протестират в цялата страна. Затворени са главни пътища, ограничено е движението към гранични пунктове. Обявени са блокади в 47 места в страната.

300 трактори и земеделски машини блокираха пътен възел „Петолъчката“. Земеделски производители от Ямбол, Сливен, Карнобат, Айтос и Бургас настояват отново да се въведе забрана на вноса от Украйна на пшеница, ечемик, слънчоглед и рапица и да се забрани вноса на нерафинирано олио, сухо мляко, мед, месо и месни продукти, замразени и свежи плодове и зеленчуци.

Протестиращите обещаха при натрупване на колони с автомобили на Петолъчката периодично да пропускат колоните. В 13:00 часа от „Петолъчката“ към София тръгват тракторите и селскостопански машини, блокирали днес пътния възел. Колоната ще се движи по Подбалканския път. Земеделски производител от софийско е предоставил нивата си, за да паркират машините и да изчакат до утре в 8:00 часа, когато ще влязат в столицата. Част от тракторите ще останат на „Петолъчката“ в готовност за ново блокиране на пътния възел при необходимост.

„Да вкараш стока под себестойност с качество на боклук и да я продаваш, за да убиеш българския производител това не е нормално. И когато някой иска диалог, а ти го наричаш терорист, също не е нормално. Аз се гордея, че съм тракторист, не съм терорист. Аз съм производител и имам продукт, държавата пуска нелоялната конкуренция, тя идва при мене и прави тоя продукт ей така (смачква грозде с ръката си) и после ме изкарва на пазара и казва – ти имаш субсидия“, каза лозарят Методи Пенчев, организатор на протеста в Бургас.

„Ниската цена, която ще дойде, по принцип за всички продукти- пчелен мед, зеленчуци, олио, слънчоглед, жито, тя не допринася за крайната ниска по- цена за потребителя, а тя се вдига“, отбеляза пчеларят Георги Атанасов.

Над 50 тежки машини на зърнопроизводители се включиха в протеста в добричкото село Карапелит. Участваха още животновъди, както и пчелари. Машините се движат бавно през центъра на селото, като на всеки час спират, за да може да се изтеглят автомобилите, попаднали в задръстване заради протеста. Според протестиращите тази организация ще продължи до 17.00ч.

В Монтана повече от 50 селскостопански машини и около 200 леки автомобили блокираха за минути Е-79. В момента пътя Монтана-Враца е блокиран и движението към София е пренасочено през прохода „Петрохан“. Заради забраната от там да минават превозни средства над 12 тона, тапата от моторни превозни средства на околовръстния път е дълга.

Земеделски производители организираха протест край ГКПП „Дунав мост“ при Русе, като блокираха със земеделски машини движението в района на граничния пункт.

„Ние не искаме да има манипулация на цените, защото всички знаем в пограничните райони, че не е спрял реално вносът. Дали минава през Молдова и Румъния и го внасяме като неукраинско зърно, той е факт и искаме държавата чрез своите регулатори да си влезе в задълженията“, каза зърнопроизводителят Станимир Станчев.

„Само за последните години вносът на сухо мляко от Украйна е нараснал пет пъти. Ние консумираме в нашите магазини мляко и млечни продукти, произведени от сухо украинско мляко. Това е основен проблем, защото отнема от поминъка на нашите производители“, смята Деян Живков, съпредседател на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация.

Според Станимир Станчев е абсолютно грешно да се искат още субсидии, още пари и още помощи. „Не, ние просто искаме еднакви правила и да се запази българското, родно производство“.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Земеделци протестират в цялата страна, блокират главни пътища и гранични пунктове

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!