Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Денков за зърнарите: "Готов съм да се извиня ако някого съм засегнал, но няма да се извинявам...

СПЕШЕН РАЗГОВОР Денков - Зеленски заради драмата със зърното. Ето какво са се разбрали

"Готов съм да се извиня ако някого съм засегнал, но няма да се извинявам на другите, които са получили лъвския пай от милиардите помощи и голяма част от тези хора са в сърцето на организацията на този протест, а на тях не виждам за какво да се извинявам." 

Това каза премиерът Николай Денков, във връзка с обявеното решение на зърнопроизводителите да излязат на протест на 18 септември. То бе потвърдено на 16 септември следобед, след като по-рано министър-председателят ги нарече "терористи". 

Правителството никога не е отказвало диалог с организациите в аграрния сектор. Аз се срещнах с 35 представители на животновъдния сектор. На тази среща всички присъстващи подкрепиха отпадането на ограничението за внос на зърно от Украйна. 

Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков по време на извънреден брифинг в Министерски съвет.

„Основният проблем, поставен от протестиращите, вече е решен. То е в споразумението между ЕК и Украйна. Разговарях с премиера на Украйна, тъй като неговата държава избра да наложи ограничения, за да не се пренасити пазарът. От нас се очаква да определим от кои стоки какви количества да приемем”, обяви премиерът. 

Разследване в Полша: Ядем хляб от над 100 тона украинска пшеница, предназначена за производство на лепила и шперплат

„Ние сме с протегната ръка и сме готови да подновим диалога. Поканихме организациите за разговор, за да търсим решение. Вместо да се отзоват, те заплашиха с блокади. Ние оставаме с протегната ръка и ще подновим диалога във всеки един момент“, каза Денков. 

Представители на сегашните протестиращи са провеждали срещи с министъра на земеделието Кирил Вътев. Кабинетът е готов за диалог с представители на организации от всеки подсектор, посочи той. 

Премиерът е категоричен, че няма да се допускат продукти от Украйна, които не отговарят на стандартите и ще има допълнителен контрол. 

„Уважавам труда на всички производители и съм готов да работя с всеки един от тях, който е готов да се решат проблемите, натрупвани с години, каза премиерът.

В отговор на въпрос дали би се извинили за думите си терористи, с коитто нарече зърнопроизводителите, Денков разясни: “Аз уважавам труда на всички земеделци във всички сфери и съм готов да работя заедно с всеки един от тях. С тези, които искат да решават проблемите заедно с правителството. Ако някой от тези хора се е почувствал засегнат от тези мои думи, те не са насочени към тях, готов съм да се извиня. Но има други на които не виждам за какво да се извинявам. Това са тези, които получават лъвския пай от многомилярдните помощи, които бяха дадени през миналите години. С тези помощи от Европа и бюджета те си купиха яхти, построиха си вили и скъпи коли и голяма част от тези хора сега са в сърцето на организацията на този протест. Не виждам за какво да се извинявам на тях. Призовавам хората от аграрния сектор в следващите дни да решат в коя от двете групи искат да участват”. 

Въпреки това оставаме с протегната ръка и сме готови да преговаряме във всеки един момент, каза той.

Основният проблем вече е решен, добави той. 

“Решението се намира в споразумението, което беше изградено и обяснено от ЕК и Украйна. Два пъти разговарях с министър - председателят на Украйна, тъй като неговата държава пое ангажимента да наложи ограничения на специфични групи стоки според държавите и техните изисквания, така че да не се пренасити пазара. От нас се очаква да определим по кои стоки, какви количества сме готови да приемем. Това е решение, което правителството иска да приеме след обсъждане със съответните браншови организации“, заяви премиерът. 

Той обясни, че именно по тази тема първо земеделският министър, а след това и той били поканили организациите за разговор, за да обяснят смисъла на споразумението и заедно да търсят решения

.Вместо обаче да се отзоват на поканите, протестиращите били поставили ултиматуми и заплашили със създаване на блокади в цялата страна. 

“Въпреки това оставаме с протегната ръка и сме готови да подновим диалога във всеки един момент, ако те са готови да се включат в конструктивен разговор с тях”, заяви Денков.  

Категоричен бе, че в България няма и не са се допускали продукти, които не съответстват на стандартите и са вредни за здравето.  

“Има и ще има стриктни проверки по всички показатели на стоките, които се внасят от Украйна включително и на тези, които изглеждат рискови”, добави той и каза, че от 1 октомври миналата година, до влизането на забраната на 3 май БАБХ е проверила 575 пратки зърно внос от Украйна у нас.  

Сподели, че в нито една от тях не са открити вредни вещества.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Денков за зърнарите: Няма да се извиня на онези, които получават "лъвския пай" от субсидиите

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!