Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Полша, Унгария и Словакия: По-важни са ни фермерите

Полша, Словакия и Унгария обявиха в петък собствени ограничения върху вноса на украинско зърно, след като Европейската комисия реши да не удължава забраната за внос в петте близкоразположени до Украйна държави от Европейския съюз, предава „Ройтерс“.

Украйна беше един от най-големите износители на зърно в света, преди началото на войната в Украйна да намали способността ѝ да доставя селскостопанска продукция на световните пазари. От началото на конфликта украинските фермери разчитат на износа на зърно през съседните държави, тъй като не могат да използват маршрутите през черноморските пристанища.

Но потокът от зърнени и маслодайни култури в съседните държави намали цените на вътрешните пазари там, което се отрази на доходите на местните земеделски стопани и доведе до забрана от страна на правителствата на вноса на селскостопански продукти от Украйна. През май Европейският съюз се намеси, за да предотврати налагането на едностранни забрани от отделни държави, и наложи собствена забрана за внос в съседните страни. Съгласно забраната на ЕС на Украйна беше разрешено да изнася транзитно през тези страни, при условие че продукцията се продава в други държави.

Тази забрана изтече в петък на 15 септември, след като Украйна обеща да предприеме мерки за затягане на контрола върху износа за съседните държави. Въпросът е особено чувствителен сега, когато земеделските стопани прибират реколтата си и се подготвят за продажбата ѝ.

В петък комисарят на ЕС по въпросите на търговията Валдис Домбровскис заяви, че страните трябва да се въздържат от едностранни мерки срещу вноса на украинско зърно, но Полша, Словакия и Унгария веднага реагираха, като въведоха свои собствени ограничения върху вноса на украинско зърно, но ще продължат да разрешават транзита на украинска продукция.

Не е ясно доколко Украйна е поела ангажимент да ограничи износа или как новите забрани ще се отразят на потока от продукти от Украйна. Въпросът подчерта разделението в ЕС относно въздействието на войната в Украйна върху икономиките на страните членки, които сами имат мощни лобита в областта на селското стопанство и фермерството.

Украинският президент Володимир Зеленски приветства решението на ЕС да не удължава допълнително забраната за износ на зърно от Киев, но заяви, че правителството му ще реагира „по цивилизован начин“, ако държавите-членки на ЕС нарушат правилата на съюза.

Трите държави обаче твърдят, че действията им са в интерес на техните икономики. „Забраната обхваща четири зърнени култури, но също така по моя молба, по молба на земеделските стопани, забраната беше разширена, така че да включва брашна от тези зърнени култури: царевица, пшеница, рапица, така че тези продукти също да не влияят на полския пазар“, заяви полският министър на земеделието Роберт Телус в изявление, публикувано във Facebook.

„Разширяваме тази забрана въпреки тяхното несъгласие, въпреки несъгласието на Европейската комисия“, добави полският министър-председател Матеуш Моравецки. „Правим го, защото това е в интерес на полските земеделски производители.“

Според правителствено постановление, публикувано в петък, Унгария наложи национална забрана за внос на 24 украински селскостопански продукта, включително зърнени храни, зеленчуци, няколко месни продукта и мед.

Министърът на земеделието на Словакия последва примера, като обяви собствена забрана за внос на зърно. И трите забрани се отнасят само за вътрешния внос и не засягат транзита към други пазари.

ЕС създаде алтернативни сухопътни маршрути, т.нар. „коридори на солидарността“, които Украйна да използва за износ на зърно и маслодайни култури, след като през юли Русия се отказа от посредничеството на ООН по зърнената сделка, която позволяваше безопасно преминаване на товарните кораби през Черно море.

ЕС заяви, че няма да налага ограничения, докато Украйна упражнява ефективен контрол върху износа. Земеделските производители в петте близки до Украйна държави неведнъж са се оплаквали от пренасищане с продукти, което се отразява на вътрешните им цени и ги тласка към фалит. Страните, с изключение на България, настояваха за удължаване на забраната на ЕС. В четвъртък българският парламент гласува за премахване на ограниченията. Земеделските производители в страната излизат на ефективни протести в цялата страна от понеделник, 18 септември.

Правителството на Румъния, което за разлика от своите колеги не издаде едностранна забрана преди май, заяви в петък, че „съжалява, че не може да бъде намерено европейско решение за удължаване на забраната“. Румъния заяви, че ще изчака Украйна да представи плана си за предотвратяване на рязкото увеличаване на износа, преди да реши как да защити румънските фермери. През територията на Румъния преминават над 60% от алтернативните потоци, главно по река Дунав, и нейните земеделски производители заплашиха с протести, ако забраната не бъде удължена.

През последната година Украйна пренасяше 60% от износа си по „коридорите на солидарността“ и 40% през Черно море по силата на споразумението за зърнената сделка с посредничеството на Турция и ООН, чието действие приключи през юли.

През август около 4 млн. тона украинско зърно са преминали през „коридорите на солидарността“, от които близо 2,7 млн. тона са били през река Дунав. Украйна иска да увеличи още повече износа през Румъния, но планът е усложнен от руските безпилотни атаки срещу украинската зърнена инфраструктура.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Полша, Унгария и Словакия: По-важни са ни фермерите - Новини, политика, анализи

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!