Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Десетки училища в Белгия бяха запалени в знак на протест срещу задължителното сексуално обучение

Шест училища в белгийския град Шарльороа бяха подпалени умишлено тази седмица в знак на протест срещу въвеждането на задължително сексуално обучение в началното и средното образование, съобщиха местни медии. Отбелязва се, че подобни случаи са били установени в Брюксел, а снощи две училища са били запалени край Лиеж, предава БТА.

На мястото на някои от пожарите се вижда надпис „No EVRAS“ (обучение в областта на взаимоотношенията, емоциите и сексуалността).

Новото задължително сексуално обучение се сблъсква с яростна съпротива от религиозни групи, както и от консервативни семейства. Противниците се оплакват, че ще въведе понятията за пол и сексуална идентичност на децата твърде рано. Те настояват, че семействата трябва да обсъждат тези теми с децата си.

Детският психиатър Софи Дешен каза пред RTL, че някои от темите могат да бъдат вредни за децата. Тя твърди, че деца на петгодишна възраст ще учат за полова идентичност, докато от деветгодишна възраст се въвеждат теми, свързани с транссексуалността и смяната на пола. Дешен предупреди, че тези теми могат да бъдат потенциално „травмиращи“ за децата в тази ранна възраст.

Други теми, които разгневиха родителите, са дискусиите за наличието на множество партньори, секстинг и голо тяло.

Белгийската министърка на вътрешните работи Анели Верлиден свика на 15 септември заседание с участието на представители на разузнаването и полицията, за да се предприемат мерки за противодействие на проявите на вандализъм. Тя изрази опасение, че обстановката може допълнително да се влоши.

Премиерът Александер де Кро заяви, че за него като баща тези събития са неприемливи, защото училището трябва да бъде място за всички деца. Той добави, че сексуалното образование не може да бъде подлагано на съмнение, защото прави децата устойчиви и е основа за бъдещо сексуално здраве.

Властите предвиждат въвеждането на общо 4 образователни часа по въпросите на сексуалното образование в програмите на училищата. Те са подготвили наръчник от 300 страници, който ще бъде раздаван на учениците, а след като са го прочели, децата и младежите ще могат да поставят въпроси на специалисти в училище.

В по-големите градове на Белгия през миналата седмица се проведоха множество протести предимно от мюсюлманските общности, които изразиха своето несъгласие с това децата им да изучават предмет свързан със сексуалното обучение. Сексуалното обучение в белгийските училища за всички възрасти съществува от 2012 г., но до началото на тази учебна година то е било под формата на свободно избираем предмет и не е трябвало учениците задължително да посещават тази часове и да имат оценка.

Източници: kritichno.bg, brusselstimes.com

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Десетки училища в Белгия бяха запалени в знак на протест срещу задължителното сексуално обучение | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!