Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Руски пилот на изтребител почти „свали“ британски военен самолет с 30-членен екипаж на борда над Черно море


Rivet Joint RC-135W, снимка: RAF

Руски пилот на Су-27 едва не е свалил разузнавателен самолет на Кралските военновъздушни сили на Великобритания с екипаж от 30 души, предполагайки, че е получил разрешение да открие огън.

Инцидентът е станал на 29 септември 2022 г. и по това време получи широко медийно отразяване. Тогавашният държавен секретар по отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс даде обяснение на изслушване в парламента на Обединеното кралство за инцидента.

Уолъс заяви, че руският пилот на изтребител Су-27 е изстрелял ракета, която е прелетряла опасно близо до разузнавателния самолет Boeing RC-135 Rivet Joint на Кралските военновъздушни сили.

Русия призна за инцидента и го обясни с техническа неизправност. Министерството на отбраната на Великобритания (МО) прие руското обяснение.

BBC публикува днес нова версия за случилото се. На 29 септември 2022 г. самолет на Кралските ВВС, превозващ „екипаж от до 30 души“, провежда мисия за наблюдение над Черно море в международното въздушно пространство. Той влиза в контакт с два руски изтребителя Су-27 по време на тази мисия.

В статията се посочва, че разузнавателният самолет на Обединеното кралство е прехванал съобщение, изпратено до двамата руски пилоти: „Имате целта“.

Прехванатите комуникации разкриват, че един от руските пилоти смята, че е бил упълномощен да атакува британския самолет поради неясна заповед от руска наземна станция.

Ракетата не се е заключила в целта и е пропуснала британския самолет. След изстрелването на ракетата другият пилот остро критикува действията на колегата си, тъй като смята, че те не са получили разрешение за поразяване на целта.

Впоследствие друга ракета е „паднала от под крилото“, което предполага или неизправност, или прекратено изстрелване.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Руски пилот на изтребител почти „свали“ британски военен самолет с 30-членен екипаж на борда над Черно море

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!