Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЕК реши: Отпада мониторинговият механизъм над България и Румъния

През 2019 г. Брюксел спря докладите за България

Механизмът беше създаден през 2007 г. при присъединяването на двете страни към Европейския съюз заради проблеми с корупцията, организираната престъпност и съдебната реформа

Станислав Цанов: Как Алексей не ме хвана, че записвам заплахите му и хвалбите за манипулация на изборни машини

Европейската комисия обяви, че официално приключва наблюдението на България и Румъния чрез Механизма за сътрудничество и проверка, предаде БНТ.

Русия поставя ЕС на колене: Новият план на Путин за завземане на територии

Механизмът беше създаден през 2007 г. при присъединяването на двете страни към Европейския съюз заради проблеми с корупцията, организираната престъпност и съдебната реформа.

През 2019 г. Брюксел спря докладите за България, а днес окончателно прекратява наблюдението. Страната ни остава част от годишния доклад за върховенството на закона, който засяга всички държави от общността.

Именно Механизмът за сътрудничество и проверка беше една от причините, която Нидерландия изтъкваше, за ветото си върху приемането на България в Шенген.

Днес Европейската комисия отмени двете решения, с които бе създаден Механизмът за сътрудничество и проверка.

"Бих искала да поздравя България и Румъния за значителния напредък, постигнат от присъединяването им към ЕС досега. Върховенството на закона е една от нашите основни общи ценности като съюз и двете държави членки постигнаха резултати по важни реформи през последните години. Днес ние отчитаме тези усилия, като прекратяваме МСП. Работата вече може да продължи в рамките на годишния цикъл за оценка на върховенството на закона, както за всички останали държави членки", заяви председателят на комисията Урсула фон дер Лайен.

От началото на Механизма за сътрудничество и проверка през 2007 г. Комисията редовно докладва за напредъка по съответните реформи в България и Румъния. През октомври 2019 г. Комисията публикува последния си доклад за България, а през ноември 2022 г. - последния доклад за Румъния. И за двете държави членки Комисията заключи, че са изпълнили по задоволителен начин задълженията си, определени по механизма към момента на присъединяването към Съюза, и че трябва да продължат да работят за изпълнението на конкретните ангажименти, посочени в заключенията от докладите. Тази работа приключи през юни 2023 г.

На 5 юли 2023 г. Комисията информира както Съвета, така и Европейския парламент за намерението си официално да прекрати Механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния, след като вече всички конкретни ангажименти, изброени в заключенията от докладите по механизма, са били изпълнени. В съответствие с решенията за създаване на механизма, действието му приключва, когато всички показатели бъдат изпълнени по задоволителен начин. Приетите днес решения отразяват заключението на Комисията, че и за двете държави това вече е факт.

Комисията очаква да продължи сътрудничеството с България и Румъния в рамките на годишния цикъл за върховенството на закона, както за всички останали държави членки.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: ЕК реши: Отпада мониторинговият механизъм над България и Румъния

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!