Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Красен Станчев: Речта на Урсула фон дер Лайен е предизборна и е нещо като агитация за щастие

Основното е – почти никакво споменаване на проблемите на Европейския съюз, смята Станчев.

Не се споменават проблемите на Европейския съюз, които остават същите и все още не са преодолени. За сметка на това, в сравнение с предишни години, доста добре се поставя темата за геополитическата обстановка.

Речта на председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен е предизборна и е нещо като агитация за щастие. Не се споменават проблемите на Европейския съюз, които остават същите и все още не са преодолени. За сметка на това, в сравнение с предишни години, доста добре се поставя темата за геополитическата обстановка. 

Това мнение изрази пред Bloomberg TV Bulgaria икономистът доц. Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика.

Той подчерта, че в посланието се потвърди обещанието за поддръжка на Украйна и на украинските бежанци, както и присъединяването на нови страни в Европейския съюз, включително Украйна, Молдова, Балканите. „Беше направена много смислена забележка по повод Грузия. Така че това е добрият тон. Но иначе основното е – почти никакво споменаване на проблемите на Европейския съюз", смята Станчев.

Икономистът припомни, че през януари 2012 година около 30 известни икономисти от Европа и европейски институти посочиха какви са проблемите на ЕС и че те ще трябва да бъдат решени с новия мандат, който започваше от 2013 година със съответния бюджетен период.

„Единият проблем, който е очертан, е бил свързан с дълговете“, обясни икономистът и коментира, че когато има много високи правителствени дългове, има много силен фискален натиск върху паричната система и това все още не е решено.

Въпреки предупреждението доц. Станчев заяви, че всичко продължава да се осъществява по този начин с „политики, които централизират управлението на икономиката за сметка на индивидуалната инициатива и свободата на вземане на решение“.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Красен Станчев: Речта на Урсула фон дер Лайен е предизборна и е нещо като агитация за щастие

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!