Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Бивш министър от ГЕРБ с поразяващи разкрития пред Колтуклиева: Задава се бунт. Показателно е, че не Бойко Борисов, а Румен Христов подписа...

АВТОР:  ПИК

До какво ще доведат протестите на зърнопроизводителите и ще бъдат ли защитени местните производители на фона на заплахите от внос на зърно и други продукти от Украйна?

Соня Колтуклиева зададе тези въпроси на бившия земеделски министър от правителствата на ГЕРБ Мирослав Найденов 

- Г-н Найденов, по информация на ПИК, днес, в Арбанаси, се събират представители на браншовите и бизнес организации - има опасност на първия учебен ден София да осъмне в блокада. Защо се стигна до тук, според Вас?

- Защото липсва диалог. Очевидно е взето политическо решение за отпадане на ембаргото за вноса на украинско зърно. Очевидно това не е коментирано, или поне достатъчно коментирано – с бранша. И така разнобоят, който се получи в самото правителство – видяхме, че премиерът Денков е категоричен, вносителите на решението в парламента също са категорични, докато министърът на земеделието не е категоричен.

Нещо повече, Кирил Вътев остави впечатление на несъгласие. Не е ясно това до какво ще доведе. Нормално е при такива ситуации, когато министърът не е съгласен с политиката на кабинета, да си подава оставката. Дали ще се случи това, не мога да гадая, но е сигурно, че ситуацията е много сложна. Мога да прогнозирам какво ще се случи утре в Арбанаси. Браншът ще вземе решение за ефективни протестни действия. По всяка вероятност те ще протестират, правили са го и в годините назад. Аз също съм имал като министър такива ефективни протестни действия и знам с какъв ресурс разполагат зърнопроизводителите; те наистина биха могли да доведат до големи затруднения и буквално да парализират държавата.

- Да парализират държавата?!

- Да - пътните артерии на държавата, имам предвид. Да – достатъчно техника имат, доста добре са организирани и мисля си, че тук те ще бъдат афектирани от липсата на диалог. Защото и друг път са протестирали, но след дълги преговори и когато са изчерпвали аргументите си, са пристъпвали към протестни действия. В случая, доколкото разбирам от техните изяви, това решение за сваляне на ембаргото ги афектира.

Едно друго решение, за което не се говори публично още, но по всяка вероятност то ще бъде гореща тема на утрешния или следващия ден – е предложението на Министерски съвет да отпадне по-ниското ДДС за ресторантьорския бизнес. Ако се съберат протести на зърнопроизводители, на ресторантьорския бизнес, виждате какво се случва в сферата на здравеопазването – също назряват протести… Да не забравяме, че вече сме септември месец, хората са се прибрали от почивки и може тези протести да отключат други и да се стигне до реално парализиране на държавата.

- Направи ли Ви впечатление, че проекто-решението за премахване на ембаргото за внос на украинско зърно в България не беше подписано от Бойко Борисов?

- Да, направи ми впечатление. Видях, че пръв е подписал Кирил Петков, от страна на ГЕРБ-СДС подпис е положил Румен Христов, а не Бойко Борисов. Той е внимателен, защото много добре знае каква сила са зърнопроизводителите; ние сме се срещали много пъти с тях във Бойко Борисов като премиер, аз като земеделски министър. Той се познава с някои от тях лично и мисля, че и до ден днешен поддържат контакти. На него специално, му е ясно какво може да последва от протестни действия, особено, ако те са масови и засегнат цялата страна.

- Дали пък България не се прави по-католик от папата, защото съпротивата в Полша е огромна. Аз четох коментари на поляци, които са се срещнали с председателя на земеделската комисия на Европарламента и казват: „Ура, с два месеца се увеличава срокът на ембаргото и даже ще се допълни списъкът със стоки, които няма да могат от Украйна да се внасят в Полша, за да се защити местното производство“. У нас е наобратно.

- Ами така е – у нас е наобратно… Ситуацията в цяла Европа е тежка. Поскъпване на цените има не само в България, но и в богатите европейски страни – Германия, Франция, Великибритания. Разбира се, Полша също е голяма страна, тя е голям земеделски производител, така че нормално е правителството и парламентът се опитват да ги защитят. Нашите управляващи смятат, че ако отпадне това ембарго, едва ли не стоките ще поевтинеят, ще се напълни хазната – не съм сигурен, че ще се случи това.

Няма как на фона на поскъпване на цените в цяла Европа и то на хранителните продукти – в България да се случи обратното. Обикновено тук се случва винаги поскъпване в по-голям процент, отколкото в Европа – обратното да се случи – а дано, но надали, както се казва.
Така че цялото това напрежение ще донесе много голям негатив на правителството, което и без това няма висок рейтинг в момента.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Бивш министър от ГЕРБ с поразяващи разкрития пред Колтуклиева: Задава се бунт. Показателно е, че не Бойко Борисов, а Румен Христов подписа... - Информационна агенция ПИК

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!