Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Абсурдният германски закон за отоплението ще струва 1 трилион евро

След шестмесечни ожесточени дебати германското ляво правителство прие спорния закон за екологичното отопление в страната – Закон за енергията в сградите (GEG), като според високи оценки рефлексията му ще струва на германската икономика над 1 трилион евро през следващите 20 години, пише RMXnews.

Въпреки че политиците от германската тройна коалиция приветстваха влизането в сила на закона за отоплението в петък миналата седмица, политическите последици вероятно тепърва ще бъдат напълно осъзнати.

Много германци, които и без това се борят с инфлацията и забавянето на икономиката, се противопоставиха на задължението за инсталиране на нови скъпи отоплителни системи, като според социологическите проучвания законът е отхвърлен от мнозинството от населението. Правителството също така е обвинявано в прибързан законодателен процес и липса на парламентарни изслушвания, което поставя под въпрос демократичната основа на закона в неговата цялост.

Законът задължава германците с по-стари отоплителни системи да ги подменят в рамките на определен период от време, въпреки че окончателно приетият законопроект смекчава някои изисквания и предвижда някои изключения. Въпреки това се очаква крайните разходи по законопроекта да бъдат огромни, като според високите оценки те ще възлизат на 1 трилион евро, а според по-ниските – на 600 милиарда евро.

Много германци държат всичките си спестявания в дома си, стойността на жилищата им, често с по-стари отоплителни системи, е намаляла поради закона. В същото време през следващите години те ще бъдат принудени да направят скъпоструващи подобрения в отоплението – обикновено под формата на термопомпа и свързаните с нея разходи за ефективна работа в сградата – за да отговорят на новите екологични стандарти. Експертите също така предупреждават, че наемодателите ще имат стимул да увеличат наемите в отговор на Закона за енергията в сградите.

Проблемът е, че приблизително три четвърти от старите сгради в Германия са построени преди влизането в сила на първите разпоредби за топлоизолация през 1979 г. Много от тези сгради сега ще трябва да бъдат енергийно ефективни, което представлява огромна финансова тежест в момент, когато Германия постепенно се отказва от ядрената енергия, а цената на енергията, особено на петрола и природния газ, рязко се покачва.

Свободните демократи (СвДП), които обикновено се смятат за про-бизнес партия, първо се бориха с коалиционните си партньори по предложения закон, но в крайна сметка либералната партия помогна за приемането на закона в петък. Вече има признаци, че СвДП плаща цената за решението си, като последното проучване на YouGov отрежда на партията едва 5 процента, което е прагът за влизане в германския парламент.

„Има страх сред населението“, извика Александър Добриндт (ХСС) в парламента. Той заяви, че приемането на закона е „върхът на неуважението“ към гражданите.

Алтернативата за Германия (AfD), която отбеляза рязък скок в социологическите проучвания по същото време, когато се разгоря дебатът за отоплението, също заяви, че ще отмени закона, ако дойде на власт, като заяви, че той е тежък данък за германските предприятия, пенсионерите и тези, които са инвестирали в къща или апартамент.

„Фракцията на AfD категорично отхвърля отоплителния чук върху хората на Хабек. Въпреки сериозните критики законът не беше нито отложен, нито обезсилен“, заяви Марк Бернхард, парламентарен говорител на AfD.

Освен това той посочи, че атомните електроцентрали биха спестили два пъти повече CO2, ако им се позволи да продължат да работят.

Източник: kritichno.bg

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Абсурдният германски закон за отоплението ще струва 1 трилион евро | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!