Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Абровски: До месец кабинетът ще падне, ако НС гласува отпадане забраната за внос на зърно от Украйна

Земеделските производители са гръбнакът на България.

Държавата нарушава едни взаимоотношения, които са били много крехки между производители и преработватели. Този баланс в България ще се наруши, ако едните пострадат за сметка на другите, това ще бъде ужасно

Министърът на финансите Асен Василев е фокусник, който си играе с цифрите така, както му е угодно. Опитите за намеса на държавата на свободния пазар са като слон в стъкларски магазин. Ако Народното събрание вземе решение за отпадане на забраната за внос на зърно от Украйна, до месец правителството ще падне. 

Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Пламер Абровски, земеделски експерт и адвокат, който подчерта, че земеделските производители са гръбнака на България.

"Изключително културни, трудолюбиви и миролюбиви хора. За да станат те и да отидат на протест,  представете си докъде е стигнало това нещо. Освен това, е хубаво да погледнем нещата и от друга гледна точка. Не може да оставяш всички земеделски производители с впечатлението, че ще направиш нещо, че ще си последователен и 4 дни преди крайния срок да си смениш на 180 градуса позицията, без икономически анализи, без доводи, без абсолютно нищо. Ще ме прощава г-н Кирил Петков, ама не се прави по този начин, казвам него, защото той е вносител на това нещо. Трябва да имаш анализ, трябва да предупредиш, ти трябва да си дадеш сметка как ще реагира пазара. Държавата няма право и не трябва да се меси на частния пазар, а в момента прави точно това. 

Държавата нарушава едни взаимоотношения, които са били много крехки между производители и преработватели. 

Този баланс в България ще се наруши, ако едните пострадат за сметка на другите, това ще бъде ужасно, защото много политици казват, че ние субсидираме зърнопроизводството и нямаме добавена стойност. Единствената добавена стойност, която ние имаме е в производството на слънчогледово масло, т.нар. олио. Зърното в България, в голямата си част то не се преработва, то се изнася. Но за олиото, цялата добавена стойност, преработката, данъците, работната ръка остава в България. Години наред зърнопроизводители и преработватели са работили заедно. В един момент държавата се намесва и разрушава целия този баланс, не се прави така", коментира Абровски.

По думите му министър Кирил Вътев ще стане "курбан", тъй като ПП-ДБ вече са взели политическото си решение и съвсем скоро ще го официализират: "Настоящият министър е заявявал: “каквото каже Народното събрание". Ти си министър, ти си човекът, който Народното събрание, целият български народ са те избрали и са те назначили, за да управляваш цял един сектор, а ти трябва да се идентифицираш. 

За мен лично, честното и достойното е този министър да стане и да каже “аз съм "за" или аз съм "против", ако съм против седиш си, натискаш се и подкрепяш това, което твоето правителство на ПП-ДБ са взели като решение. Ако си "за", ставаш и казваш, аз съм със земеделците, аз съм за тях. Ако това нещо утре се гласува, аз си подавам оставката". Това е мъжкото, това е честното и това е достойното за един човек, който би трябвало да се отъждествява със сектора", категоричен е земеделският експерт. 

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Абровски: До месец кабинетът ще падне, ако НС гласува отпадане забраната за внос на зърно от Украйна

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!