Следвайте "Буднаера" в Телеграм

„Билд“: ООН е готова да приеме всички условията на Русия за зърнената сделка и да вдигне санкциите

Руските кораби, превозващи храни и торове, може отново да бъде разрешено да акостират в пристанищата на ЕС

Изданието твърди, че разполага с писмо от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш до министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров на 28 август. В него Гутериш предлага споразумение от четири точки между ООН и Русия в замяна на възобновяване на с

"Дали ООН планира масирано вдигане на санкциите срещу Русия, за да накара диктатора Путин отново да разреши износа на украинско зърно? Ще мине ли руският опит за изнудване?", задава въпроси в. "Билд" и обещава да даде отговори. А те дойдоха от самият Антониу Гутериш часове след публикацията. 

Ето и хрониката на събитията:

Ръководството на ООН преговаря с руските власти за възобновяване на сделката със зърно, пише вестникът.

Изданието твърди, че разполага с писмо от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш до министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров на 28 август. В него Гутериш предлага споразумение от четири точки между ООН и Русия в замяна на възобновяване на сделката за зърното.

Първата от тях включва отмяна на санкциите срещу "Росселхозбанк", което ще ѝ позволи да заобиколи ограниченията, свързани с изключването от SWIFT. За тази цел се предлага да се създаде дъщерно дружество на банката в Люксембург, което да извършва плащания. "Билд" твърди, че Европейската комисия е потвърдила готовността си да предприеме тази стъпка.

Във втората точка Гутериш предлага да се застраховат руските кораби, превозващи храни и торове, срещу украински нападения, когато пътуват в Черно и Азовско море. За тази цел се предлага сътрудничеството на застрахователна компания, финансирана от самата ООН, с британския застраховател Lloyd's. Ръководителят на ООН предлага не само застраховка на товара, но и на корпуса и на отговорността към трети страни.

Освен това ООН е готова да поеме и функциите на посредник по въпроса за връщането на Москва на замразените в страните от ЕС активи. Той иска "списък на конкретни сметки или активи", а "руските торови компании трябва да се обърнат към съответните национални органи на ЕС за съответните освобождавания". Гутериш обещава: "ООН ще работи със съответните национални органи и органи на ЕС въз основа на тези искания".

И накрая, на руските кораби, превозващи храни и торове, може отново да бъде разрешено да акостират в пристанищата на ЕС. За тази цел представителите на ООН вече са "провели разговори с Европейската комисия и отделни пристанищни власти (Германия, Белгия, Испания, Нидерландия)".

Според "Билд" руското ръководство в момента внимателно разглежда предложенията на ООН и все още не се е съгласило с тях само защото Кремъл смята, че тези предложения са "твърде добри, за да са истина" и се съмнява в "техническата осъществимост" на посочените облекчения.

Украинските правителствени кръгове смятат, че предложенията на Гутериш са "невероятна обида" от страна на ООН.

Високопоставен правителствен служител смята, че Украйна в никакъв случай няма да се върне към споразумението за зърното с Русия при такива условия. Тя също така няма да се откаже от правото си да атакува руски военни кораби и незаконно построени съоръжения като Кримския мост, пише още вестникът.

Часове след публикацията: Генералният секретар на ООН предложи на Москва смекчаване на санкциите в замяна на спасяване на зърненото споразумение

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е влязъл във връзка с Русия, за да се опита да получи отстъпки, чрез които да бъде възобновена Черноморската зърнена инициатива, предаде ДПА.

Агенцията отбелязва, че споразумението, осигуряващо безопасен износ на украинското зърно, е смятано за изключително важно за гарантирането на глобалната продоволствена сигурност и овладяването на растящите цени на зърното.

В писмо, видяно днес от ДПА, Гутериш предлага на руския външен министър Сергей Лавров възможността страната му отново да стане част от международната банкова разплащателна система СУИФТ (SWIFT), но само за определени плащания, и то чрез създаването на дъщерно дружество на руската земеделска банка "Росселхозбанк".

Така в срок до 30 дни ще може да бъде възстановен износът на руски торове и селскостопански стоки, се допълва в документа.

В писмото, което е с дата 28 август, ООН прави три предложения за облекчаване на руския експорт, отнасящи се до застраховането на морски товари, размразяването на блокирани в Европа активи на производители на торове и осигуряване на достъп на руски кораби до европейските пристанища.

В замяна световната организация разчита Русия да склони на подновяване на зърненото споразумение, чието официално име е Черноморска зърнена инициатива.

През юли Москва прекрати участието си в споразумението, което осигуряваше безопасни коридори за износа на десетки милиони тонове украинско зърно и торове през Черно море въпреки наложената на Украйна военноморска блокада след руската инвазия, припомня БТА.

Русия обяви, че не е доволна от пакта и че желае пречките пред нейния собствен износ на продоволствени стоки и торове да бъдат премахнати в замяна на по-нататъшното си съдействие.

Москва настоява и за облекчаване на западните санкции срещу нея по отношение на банковите разплащания, логистиката и застраховането на морски товари.

Според ООН подобно на зърното и торовете са от решаващо значение за предотвратяване на световна продоволствена криза. Както се твърди, цените на тази стока на международните пазари са скочили с 250 процента в сравнение с времето преди да избухне войната в Украйна.

Източник от ООН заяви пред ДПА, че "ООН не се опитва да възнагради Русия". "Опитваме се да подобрим световната продоволствена сигурност. Нашите цели са чисто хуманитарни", каза той.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: „Билд“: ООН е готова да приеме всички условията на Русия за зърнената сделка и да вдигне санкциите

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!