Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Германия премахва отоплението на газ


Снимка: pixabay

Долната камара на парламента на Германия прие в петък законопроект за постепенно премахване на системите за отопление с газ и нафта след месеци на спорове: законът беше критикуван от консерваторите като твърде скъп разход, а от еколозите – като недостатъчно строг.

Законопроектът, част от програмата на Германия да стане климатично неутрална до 2045 г., породи спор в управляващата коалиция между партията на Зелените и Свободната демократична партия, която е ориентирана към защита на интересите на бизнеса и която в един момент заплаши да разпадне правителството, предаде Ройтерс.

Законопроектът има за цел да намали парниковите емисии в строителния сектор на Германия, който е отговорен за 112 милиона тона парникови газове през миналата година, или 15% от общите емисии на страната, аргументират се вносителите му в Бундестага.

Министърът на икономиката Робърт Хабек каза, че новите мерки ще намалят с около 40 милиона тона въглеродните емисии до 2030 г. Но неговото министерство призна, че разводняването на първоначалния проект на законопроекта от април, който щеше да наложи преминаването към зелено отопление много по-рано, би означавало, че Германия няма да постигне целта си за емисии в сектора до 2030 г.

Под натиска на Свободната демократична партия управляващата коалиция се съгласи през юни да смекчи закона, за да даде повече време на гражданите и наемодателите да сменят котлите си.

Министърът на финансите Кристиан Линднер каза, че новата версия е практична и отворена към технологиите.

„Променихме го фундаментално… Това вече не е закон, от който хората трябва да се страхуват, защото държавата се качва в котелното им помещение“, каза Линднер в публикация в социалната мрежа X (преди Twitter).

Въпреки това депутати от консервативната опозиция заявиха, че новият закон все още ще бъде бреме за портфейлите на хората и се оплакаха от твърде много бюрократични изисквания за получаване на държавни субсидии.

399 депутати гласуваха в подкрепа на законопроекта, 275 бяха против, а петима се въздържаха.

Съгласно законопроекта отоплителните системи ще трябва да работят с 65% възобновяема енергия.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Германия премахва отоплението на газ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!