Следвайте "Буднаера" в Телеграм

CNN: Мъск изключил мрежата на Starlink., за да попречи на украинска спецакция срещу руския флот

Автор: CNN Politics

New Elon Musk biography offers fresh details about the billionaire's Ukraine dilemma | CNN Politics

Илън Мъск е наредил на инженерите си да изключат сателитната комуникационна мрежа на неговата компания Starlink близо до брега на Крим миналата година, за да попречи на тайна украинска операция срещу руския флот, според откъс от новата биографична книга на Уолтър Айзъксън, посветена на ексцентричния милиардер, пише CNN, цитирана от Агенция "Фокус". 

Решението на Мъск, което принуди украинските служители да го молят да включи отново сателитите, е било продиктувано от силен страх, че Русия ще отговори на украинска атака срещу Крим с ядрени оръжия, страх, подтикнат от разговорите на Мъск с високопоставени руски служители, според книгата на Айзъксън.

Изключването на връзката довело до това, че натъпканите с експлозиви украински подводни дронове, вместо да ударят руските кораби, безвредно изплували и заседнали на брега.

Книгата на Айзъксън показва как екзистенциалният страх на Мъск от разпалване на по-мащабен конфликт го е накарал да отхвърли украинските искания за достъп до услугите на Starlink, които те биха могли да използват, за да атакуват руснаците. 

През юни собственикът на SpaceX, Tesla и наскоро ребрандирания X (бившия Twitter) определи сателитната интернет услуга, като "гръбнака" на военните комуникации на Украйна. Осем месеца по-рано той заплаши да спре услугата, а временните прекъсвания предизвикаха силно объркване в украинските редици. 

The New Yorker публикува обширен материал миналия месец, за това как Илон Мъск е обмислял да изтегли Starlink от Украйна след "страхотен разговор с Путин". 

Колин Кал, тогавашен заместник-министър на отбраната на САЩ по политиката, беше натоварен да убеди Мъск да не дърпа щепсела. 

Той си спомни как Мъск е разказал за "страхотен разговор с Путин". 

"Моето заключение беше, че той се изнервяше от това, че участието на Starlink все повече се възприема в Русия като средство за украинските военни усилия и търсеше начин да успокои руските опасения", казва Кал пред The New Yorker. 

Този разговор се е състоял след поредица от временни прекъсвания на услугата Starlink в Украйна. Според украински войник, който говори пред списанието, е имало "хаос“, когато връзката е била прекъсната. 

"Комуникациите изчезнаха, формированията бяха изолирани… Командирите трябваше да карат до бойното поле, за да бъдат в обхвата на радиото, рискувайки себе си", разказва боецът. 

Сателитите Starlink се използват за комуникация на бойното поле, събиране на разузнавателна информация и координиране на дронове и артилерийски удари. 

През юни Пентагонът обяви, че е постигнал сделка със SpaceX за запазване на работата на Starlink в Украйна, но не разкри условията на споразумението.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: CNN: Мъск изключил мрежата на Starlink., за да попречи на украинска спецакция срещу руския флот | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!