Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Оставаме без влакове до няколко месеца

От НКЖИ признават за сериозен проблем със специализирания персонал — в момента има 846 свободни бройки за специалисти

България е застрашена да остане без влаково движение до няколко месеца заради липса на кадри, които да управляват движението на влаковете. Става въпрос за дефицитни и специализирани кадри като ръководители движение и маневрени стрелочници. 

Недостиг на специалисти има и в други професии като машинисти, ремонтен персонал, като навсякъде причината е една – ниски заплати и много по-добри условия и заплащане в частния бизнес, пише transportal.bg.

Недостигът на дежурни ръководители вече принуждава ръководството на железниците да закрива гари, за да може да окомплектова с персонал съседните им гари.

„Положението при нас е трагично“,

коментира дежурен ръководител в района на Варна, пожелал да остане анонимен. „При нас не останаха хора, най-качествените избягаха при частните жп превозвачи, където заплатите са между 60 и 80% по-високи. Няма млади хора, а част от колегите, с които едва свързваме графика вече са си пуснали или приготвили молбите за напускане. Началниците ни правят всичко възможно да търсят хора и да запазят останалите, но с трици маймуни не се ловят“

От НКЖИ — най-голямото държавно предприятие у нас, признаха, че

има сериозен проблем със специализирания персонал, като в момента има 846 свободни бройки за специалисти.

От компанията обаче смятат, че няма непосредствена опасност от спиране на влаковото движение.

Количествен и качествен дефицит на персонала се наблюдава най-вече в големите градове и промишлени центрове. Средна възраст в компанията, която е най-големият работодател в страната, е 50,9 г., съобщават от НКЖИ.

Работната заплата за ръководител-движение е 1660 лв., а за стрелочник – 1310 лв. по данни от компанията.

В същото време заплатата на стрелочник в частна жп компания започва от минимум 1800 лева.

Според синдикатите не се предвижда увеличение на заплатите на служителите в жп транспорта до края на годината. Такова ще има от 1 януари догодина, когато се очаква увеличение на минималната работна заплата. Очакваното увеличение обаче ще е с не повече от 20% и отдавна е изядено от инфлацията.

Не са ясни и намеренията за справяне с кадровата криза на транспортният министър

Георги Гвоздейков, който както всички свои предшественици досега се занимава единствено с обществените поръчки и кадрови промени по върховете на БДЖ. Досега обаче думи като „сигурност“, „кадри“, „заплащане“ отсъстват в публичните изяви на министъра, който от началото на управлението си не намери време да обяви публично екипа и приоритетите си за разлика от своите предшественици Христо Алексиев и Николай Събев.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Оставаме без влакове до няколко месеца - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!