Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ПОЗОР! Кметът на Приморско избяга от града насред потопа

Димитър Германов отиде да спасява караваната си на къмпинг „Градина“ насред бедствието

Кметът на Приморско Димитър Германов позорно избяга от курортния град насред невиждания потоп, изсипал се по Южното Черноморие във вторник, оставяйки местните сами да се оправят с извънредната ситуация, възмутени са жителите на града.

За разлика от колегата си от Царево Георги Лапчев, а и от останалите кметове на малки населени места на юг от Бургас, които дейно участваха и на място координираха аварийните екипи, полицията и пожарникарите, Димитър Германов не се появи дори и за минута в Приморско, поне за да огледа ситуацията, да успокои местните жители и туристите и да създаде спешен шаб за справяне с екстремната ситуация. Оказа се, че днес той изобщо не е бил на работа, въпреки че все пак е работен ден, а на всичкото отгоре имаше особена опасност бедствието да нанесе сериозни щети и в Приморско.

Приморско бе от застрашените градове по Черноморието

Поройните дъждове причиниха огромни щети в Приморско и в Китен – част от Южния плаж вече е под вода и е разделен на две от водите на придошлата Дяволска река, трагично е положението и на Северния плаж, където има отнесени плажни заведения, а морето прибра чадъри и шезлонги. Крайбрежните улици на Приморско са на практика непроходими поради липса на адекватна канализация за отвеждане на дъждовните води, както и дългогодишно нехайство по отношение на включените улуци на жилищни сгради и хотели в канализационната система. Така каналите се превърнаха в гейзери и връщаха обратно по улици и тротоари огромните количества вода.

Южния плаж на Приморско е под вода

Вследствие на потопа десетки къщи и хотели са наводнени, пътят за вилна зона Узунджата – съсипан и непроходим, къмпинг „Китен“ е сринат и почти под вода вследствие на преливането на река Караагач. За щастие, бягството на Димитър Германов от Приморско насред бедствието не се усети – десетки доброволци от провеждащия се наблизо офроуд събор се мобилизираха и помогнаха за извеждането на бедстващи къмпингари и аварирали автомобили по пътищата. От години жителите на Приморско така или иначе не разчитат за нищо на другоселеца Германов, който почти винаги отсъства, и са свикнали да се справят сами с несгодите.

Така изглежда централния вход на Северния плаж след потопа

Отсъствието на Германов, който кара последната си 12-а година като кмет на Приморско, не е новина за местните жители. Градоначалникът никога не е живял в града, а предпочита да пътува или от Бургас, където обитава просторен апартамент в идеалния център, или от родното село Ясна поляна, до кметството в Приморско. Обикновено Германов пристига на работа малко след 9 ч. сутринта и си тръгва преди 16 ч., но това лято е засичан от дъжд на вятър в кабинета си. Като типичен чиновник, в събота и неделя никога не стои в града, който управлява.

Бягството му от днешния потоп все пак има своето обяснение – Германов е организирал спасителна акция за своята луксозна каравана на къмпинг „Градина“, уплашен, че река Ропотамо може да отнесе подвижния му дом на приблизителна стойност 85 000 лв.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: ПОЗОР! Кметът на Приморско избяга от града насред потопа - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!