Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Путин непреклонен пред Ердоган: Русия остава извън зърнената сделка през Черно море

Вместо това с помощта на Турция и Катар ще предоставим безвъзмездно един милион тона зърно на нуждаещите се страни, заяви руският лидер

Без промяна в позицията на Москва за зърнената сделка.

Русия остава извън сделката за безопасен износ на зърно през Черно море, докато условията й не бъдат изпълнени. Вместо това възнамерява да предостави безвъзмездно 1 милион тона зърно на нуждаещи се страни с помощта на Турция и Катар.

Украйна атакува „Турски поток“ с подводни дронове

Турция ще участва в руската инициатива за изпращане на зърно на бедните страни в Африка като го доставя под формата на брашно. 

На този етап Русия остава извън сделката за безопасен износ на зърно през Черно море, вместо това с помощта на Турция и Катар ще предостави безвъзмездно един милион тона зърно на нуждаещите се страни. 

Това заяви руския лидер Владимир Путин след тричасови разговори с турския му колега Реджеп Ердоган в курорта Сочи, предаде Ройтерс.

Турският президент Реджеп Ердоган преговаря днес три часа в Сочи с руския президент Владимир Путин и си тръгна, без да постигне главната си цел - сделка за подновяване на износа на украинско зърно през Черно море. 

Двамата президенти разговряха първо в разширен формат с участието на министри, шефовете на централните банки на двете страни и високопоставени представители на президентските администрации, а после по време на обяд в резиденция "Рус" и тет а тет.

Двамата лидери се срещат за първи път, откакто Ердоган бе преизбран за президент. 

Руската федерация е готова да помисли за реанимиране на зърнената сделка, но само след сваляне на ограниченията за експорт на руската селскостопанска продукция, подчерта Путин. 

Путин повтори предишните си позиции, че Русия е била принудена да излезе от споразумението, защото западните страни възпрепятстват износа на руска земеделска продукция и техника, както и че 70% от изнесеното през съществувалите коридори през Черно море украинско зърно не е стигнало до развиващия се свят, а е продадено на развити страни, включително в Европейския съюз.  

"Що се отнася възобновяването на зърнената сделка. Вече казах и едва ли мога да добавя. Ние изначално се съгласихме да участваме, защото съгласувахме с ООН изпълнението на ред задължения от интерес за руската страна. След като сделката беше съм края си никакви задължения към Русия не бяха изпълнени, нас ни помолиха да продължим, продължихме, пак никой нищо не направи. Трети път ни помолиха да продължим с обещания да изпълнят нашите изисквания. И пак ни метнаха, пак нищо не направиха, както често се случва с нашите западни партньори. Ние сме готови да се върнем към сделката, когато бъдат изпълнени нашите искания. Днес ако го направят, до няколко дни ще се върнем към сделката. Ние сме казвали също, че тези коридори не бива да се използват за военни цели, а ние виждаме, че се използват", бяха думите на Путин на пресконференция след разговорите с Ердоган. 

Путин обвини Украйна, че използва зърнената сделка за военни цели и за атаки на Южен поток и Син поток.  

Руският президент допълни, че собствената зърнена продукция, която възнамерява да предостави безплатно на бедните страни, ще бъде обработена в Турция и доставена с помощта на Катар. Доставките трябва да започнат в следващите 2 до 3 седмици. 

Ердоган от своя страна заяви, черноморската зърнена сделка няма ефективна алтернатива. Турският президент заяви също, че Русия е права да не е доволна, защото над 40 процента от украинското зърно е отивало в Европа, около 14 процента в Турция и едва 6 процента за бедните африкански страни. 

„Искаме да изпращаме зърно на бедните страни, обсъдихме го с Путин. Турция ще направи каквото е нужно, за да изпраща зърно на бедните страни, договорихме се за това“. По думите му Украйна трябва да смекчи позицията си спрямо Русия относно зърнената сделка.

На съвместната пресконференция Путин посочи западните държави, а не Украйна като пречка за подновяване на зърнените доставки. Путин обясни, че Русия е била принудена да се оттегли от сделката поради липсата на реципрочност към условията за износ на руско зърно. Той имаше предвид западните санкции, които пречат за свободни разплащания. Затова пък увери, че Русия е близо до споразумение за безплатни доставки на свое зърно за Африка, които могат да започнат до две-три седмици. Той посочи, че цените на зърното падат и няма дефицит на храни по света. 

Ето какво още каза руският президент (цитати по ТАСС):

  • Разговорите с Ердоган протекоха в конструктивна и делова атмосфера и бяха разгледани всички ключови въпроси;
  • Делът на долара и еврото в разплащанията между Русия и Турция намалява, докато делът на националните валути нараства;
  • През първите 9 месеца на тази година Русия е доставила над 10 милиарда кубически метра газ на Турция;
  • Русия е готова да транзитира газ през Турция за други държави;
  • Русия е била и ще продължи да бъде надежден и отговорен доставчик на газ и ще продължи да доставя газ на Турция;
  • Газопроводите, включително "Турски поток", постоянно се атакуват от дронове от Украйна.
  • Западът продължава да блокира изпълнението на изискванията на Русия по сделката за зърното, включително износа на руско зърно;
  • Прекратяването на сделката за зърно не се отрази на световните пазари на храни и цените продължават да падат;
  • Западът заблуди Русия относно хуманитарните цели на сделката за зърно;
  • Русия ясно гарантираше безопасното корабоплаване в рамките на сделката за зърното, но другата страна използва коридорите за терористични атаки.
  • Ердоган обръща голямо внимание на уреждането на ситуацията в Украйна, но споразуменията, постигнати с турско посредничество, бяха нарушени от Украйна. Москва никога не се е отказвала от посреднически услуги при уреждане на ситуацията в Украйна.
  • Украинската контраофанзива е не буксуване, а провал. 

На свой ред Ердоган заяви:

  • Няма ефективни алтернативи на сделката за черноморското зърно;
  • Турция е подготвила нов пакет от предложения за съживяване на сделката за зърното и се надява на резултати;
  • Турция е съгласна да доставя руско зърно под формата на брашно на бедните страни;
  • Турция е готова да съдейства за преговори за мирно разрешаване на конфликта в Украйна;
  • Строителството на АЕЦ "Акую" е в ход; перспективите за АЕЦ "Синоп" са обсъдени на преговорите в Сочи.

Междувременно украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че очаква президентът Володимир Зеленски да разговаря с турския лидер след срещата на Ердоган с руския президент Владимир Путин. 

"Убеден съм, че въз основа на резултатите от разговора на Ердоган с Путин ще има контакт между президента Ердоган и президента Зеленски. Има доверие в отношенията между президента Зеленски и президента Ердоган", каза Кулеба.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Путин непреклонен пред Ердоган: Русия остава извън зърнената сделка през Черно море

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!