Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ИЗНЕНАДА! САЩ вадят Черепа от „Магнитски“ (ВИДЕО + СНИМКИ)


Tsvetan Fikov

На снимката има 130 000 евро открити от агенция митници на дунав мост-2. айде сега си представете 60 милиона лева в евро, прибрани по джобове?

На 30 август Стоян Баумайер, адвокат на Васил Божков, съобщи, че до края на септември клиентът му ще предостави още информация на властите в САЩ в опит да бъде изкаран от санкционния списък „Магнитски“.

Пред Би Ти Ви той допълни, че „американците“ – без да уточнява коя агенция точно – са получили близо 25 хиляди страници документи и записи, а за 2 г. Божков е разпитан седем пъти от тях и винаги е ставало дума за двама души – лидера на ГЕРБ и бившия финансов министър Владислав Горанов, санкциониран от САЩ.

Той бе санкциониран от Министерството на финансите по Глобалния закон „Магнитски“ през юни 2021 г. През февруари тази година санкции в стила „Магнитски“ бяха наложени на Васил Божков и от Великобритания по одобрените през 2020 г. Регулации за глобално санкциониране във връзка с човешките права (Global Human Rights Sanctions Regulations 2020).

Санкциониран – физическо или юридическо лице – може да бъде изваден от наказателния списък на американския Глобален закон „Магнитски“. Но адвокат Баумайер не разкри по кой от тях клиентът му се опитва да убеди Вашингтон да го направи.

„Дневник“ попита свои източници във Вашингтон дали някой друг е успявал досега чрез сътрудничество с американските власти. Отговорът бе, че има прецедент, но не са сигурни дали точно това е причината за изваждането от наказателния списък.

Открихме два случая на премахване на имена от списъка „Магнитски“ и в нито един от тях не се говори за сподляне на информация по потенциална корупция на други лица.

Как се „изважда“ санкциониран от списъка „Магнитски“:

Президентът на САЩ или финансовият министър в консултации с държавния секретар и министъра на правосъдието (той е и главен прокурор) могат да решат да прекратят санкциите. Това става по следните причини:

Достоверна информация, че санкционираният не е участвал в действията заради които му е наложено ограничението

Санкционираният е преминал през съответна съдебна процедура заради дейността, по която е санкциониран

Санкционираният убедително е демонстрирал значителна промяна в поведението, платил е съответните последици за дейността си, заради която са наложени санкциите, и убедително се е ангажирал да не участва в бъдеще сериозни нарушения на човешки права или в корупция

Когато прекратяването на санкциите съответства на интересите на националната сигурност на САЩ.

Случаят на Сатиш Семар от Обединените арабски емирства

На 10 декември 2020 г. САЩ налагат поредните санкции (първите са от 2017 г.) на Рамзан Кадиров, президент на Чеченската република в Руската федерация и един от най-лоялните на Владимир Путин регионални лидери.

Той е санкциониран по „Магнитски“ заради отвличания, изтезания и убийства на хора от ЛГБТ общността, както и заради връзката – лично негова и на подчинените му спецчасти – в убийството на опозиционния лидер Борс Немцов „и други нарушения на човешките права“.

Следват имената на свързани с Кадиров лица, сред които на последно място е Сатиш Семар, собственик на конюшни в Обединените арабски емирства и един от най-успешните бизнесмени в този сектор в емирствата. Посочената причина е, че той „материално е подпомагал, спонсорирал или е предоставял финансова, материална или технологична подкрепа за, или стоки и услуга за или в подкрепа на, Кадиров“.

Преди месец, на 3 август 2023 г., Семар бе изваден от „Магнитски“ без обяснения. Само е посочено името му, къде живее, къде е роден, кой е номерът на паспорта му (и че е изтекъл вече) и че е лице, свързано с Кадиров.

Роденият през 1961 г. в индийския щат Пенджаб бизнесмен, тренирал шесткратния шампион на ОАЕ, губи близо година след сакционирането му – през ноември 2021 г., разрешителното си от ОАЕ за дейност, вкл. в Северна Америка, (лицензът му е прехвърлен на неовия роднина Бхупат Семар) и е принуден да прехвърли конюшните Zabeel Stables, където се отглеждат и конете на местния шейх, на племенника си.

Потвърждавайки замразяването на разрешителното, Сатиш Семар заявава: „Конят, за който става въпрос, вече не се обучава в Zabeel Racing Stables и е изнесен от ОАЕ. Случаят ми е предаден на адвокати във Вашингтон и съм убеден, че в близко бъдеще името ми ще бъде премахнато от списъка“.

Междувременно, специализирано издание пише, че покрай „Манитски“ се е разбрало, че Семар поддържа мрежа от компании в САЩ и Великобритания (свързвана с арабски елити от Персийския залив; Qatar Bloodstock Ltd например се ръководи от член на семейството на шейха на Катар и син на бивш премиер на Катар), за които не е било известно.

Заради санкциите са блокирани всички негови американски активи, включително калифорнийската Zabeel Racing International, Corp., и на американски граждани е забранено да му плащат за тренирането на коне, да поддържа конюшните си или да имат каквито и да е делови отношения с компании под негов контрол.

Какво точно е направил Сатиш Семар, за да опаднат санкциите, все още не е известно. Но е известно защо бяха извадени от списъка „Магнитски“ няколко компании в Латвия.

Случаят с пристанището „Вентспилс“

Съдбата на ръководството на порт Вентспилс в Латвия е пример за това колко бързо, почти светкавично, може да се излезе от списъка „Магнитски“. Санкциите са наложени на 9 декември 2019 г. и са отменени на 18 декември същата година.

Айварс Лембергс

Случаят е свързан със санкционирания по „Магнитски“ местен олигарх Айварс Лембергс. Той е дългогодишен (1988-2021) кмет на пристанищния град Вентспилс, осъден през февруари 2021 г. заради корупция и пране на пари на 5 години затвор, конфискуване на собственост и 20 хил. евро глоба. По това време е смятан за един от тримата най-влиятелни олигарси в балтийската страна заедно с Андрис Шкеле и АЙнарс Шлесерс.

САЩ въвеждат мярката срещу него заради това, че е „действаш или бивш правителствен служител, отговорен за или съочаствал за или директно или косвено участва в корупция, свързана с държавни договори или добива на природни ресурси, или с искане или даване на подкуп“.

Той е председател на борда на дружеството, управляващо пристанището и затова то – заедно с още три компании – са санкционирани като притежавани или контролирани от Лембергс.

На 10 декември 2019 г., в деня след обявяването на санкциите, латвиецът подава оставка от поста. Скоро след това правителството прокарва мерки, които прекратяват контрола на Лембергс над Ventspils brīvostas pārvalde и въвеждат четирима надзорници на това пристанищно дружество, назначавани от Министерския съвет на Латвия.

„САЩ приветстват бързия отговор на латвийското правителство на определянето Лембергс [за санкционирано лице]. Това изваждане от списъка на Ventspils brīvostas pārvalde подчертава нашия ангажимент да работим в тясно сътрудничество с нашите партньори за борба с корупцията“, се казва в реакцията на Вашингтон.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: ИЗНЕНАДА! САЩ вадят Черепа от „Магнитски“ (ВИДЕО + СНИМКИ) - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!