Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Блумбърг – Върховният съд на Нигер: Незабавно експулсирайте френския посланик

Върховният съд на Нигер лиши от дипломатически имунитет посланика на Франция Силвен Итте и одобри незабавното му експулсиране от страната. Това съобщи Bloomberg.

Това се случи, след като френският президент Еманюел Макрон отхвърли искането на военните, които завзеха властта в африканската страна, да отзоват посланика. Миналата седмица бунтовниците дадоха на посланик Итте 48 часа да напусне Нигер. Срокът изтече на 28 август, а Франция не е отзовала посланика.

Френският президент Макрон подкрепи идеята за военна намеса в Нигер, а на 31 август новите власти в Нигер лишиха френския посланик от имунитета му и поискаха той да напусне страната в рамките на 48-часовия срок.

През нощта на 27 юли военните обявиха завземането на властта в Нигер, като свалиха от власт президента Мохамед Базум, суспендираха конституцията, забраниха всички политически партии и затвориха границите. Опозицията подкрепи бунтовниците, докато Европа, САЩ и някои африкански държави разкритикуваха насилствената смяна на властта.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Блумбърг - Върховният съд на Нигер: Незабавно експулсирайте френския посланик - Новини, политика, анализи

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!