Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Скот Ритър: Деколонизацията на Африка е екзистенциална заплаха за Франция

Деколонизацията на Африка представлява голяма екзистенциална заплаха за Франция. Това заяви бившият офицер от американското разузнаване Скот Ритър в интервю за канала Gegenpol в YouTube.

Според него жителите на редица африкански държави започват да осъзнават, че „тънат в бедност и вътрешен хаос, докато политическите и икономическите елити процъфтяват“.

Ритър смята, че превратът в Габон е проява на процеса на деколонизация в Африка.

Разузнавачът подчертава, че републиката е източник на уран за Франция и дава на Париж независимост от САЩ в областта на ядрената енергетика.

„Много от френските политически елити са постигнали богатството си, като постоянно са печелили от Африка“, отбелязва той.

На 30 август в Габон бе извършен военен преврат. Група високопоставени военни заявиха, че вече управляват Габон, и обявиха разпускането на държавните институции точно след като избирателната комисия обяви, че президентът Али Бонго е спечелил изборите за трети път.

Бунтовниците заявиха, че няма да признаят резултатите от гласуването. Държавният глава беше поставен под домашен арест, а синът му беше задържан.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Скот Ритър: Деколонизацията на Африка е екзистенциална заплаха за Франция - Новини, политика, анализи

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!