Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Хиляди протестиращи обсадиха военната база на Франция в Нигер и поискаха войниците й да напуснат страната


Стоп кадър от видео от протеста в нигерската столица Ниамей, източник: Twitter

Десетки хиляди протестиращи се събраха пред френската военна база в столицата на Нигер Ниамей в събота с искане нейните войски да напуснат страната.

На 26 юли в Нигер беше извършен военен преврат – един от осемте в Западна и Централна Африка от 2020 г. насам. Новото ръководство на страната арестува президента и обяви, че прекратява подписаното от него споразумение за военно сътрудничество с Франция.

Френският посланик беше поканен на среща, но отказа да отиде, тъй като Париж отказва да признае новата власт. В отговор Нигер обяви, че го гони от страната, като отне визата му.

Франция е най-засегната от вълната преврати, тъй като губи влияние върху бившите си колонии в Западна Африка. Нейните военни бяха изгонени от съседните на Нигер Мали и Буркина Фасо след военните преврати, които смениха властта в двете страни.

Антифренските настроения се повишиха в Нигер след преврата, но се влошиха още повече миналата седмица, когато Франция пренебрегна заповедта нейният посланик Силвен Ит да напусне. Полицията е инструктирана да го изгони.

Пред военната база в събота протестиращите прерязаха гърлото на коза, облечена във цветовете на френския флаг, и носеха ковчези, покрити с френски знамена. Други носеха плакати, призоваващи Франция да напусне, предаде Ройтерс.


Според агенцията „това е най-голямото събиране досега след преврата, което предполага, че подкрепата за хунтата – и подигравките към Франция – не намаляват“.

„Готови сме да се жертваме днес, защото сме горди“, каза демонстрантът Якуба Исуфу. – „Те ограбиха нашите ресурси и ние разбрахме. Така че те ще напуснат.“

Кога ще ги стигнем, АФРИКАНЦИТЕ???

Франция имаше близки отношения със сваления президент Мохамед Базум и е разположила 1500 войници в Нигер.

В петък френският президент Еманюел Макрон каза, че разговаря с Базум всеки ден и че „решенията, които ще вземем, каквито и да са те, ще се основават на разговори с Базум“.

Профренският регионален блок на държавите от Западна Африка ECOWAS наложи санкции на Нигер и заплаши с военни действия като последна мярка. Съединените щати също имат войски, разположени в страната.

Президентът на съседна Нигерия Бола Тинубу, който е ротационен председател на ECOWAS, каза миналата седмица, че деветмесечен преход обратно към гражданско управление в Нигер може да задоволи регионалните сили.

Преди това военните в Нигер предложиха тригодишен график.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Хиляди протестиращи обсадиха военната база на Франция в Нигер и поискаха войниците й да напуснат страната

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!