Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Идват избори. Мислете с главите си, за да на проклинате и плачете после

Victor Papazov

Тази сутрин зададох един прост въпрос - защо изкарват домакинствата на т.нар. "свободен пазар" на електроенергия. Мнозина си направиха труда да коментират, за което им благодаря. Emiliya Siderova дори си е направила труда да цитира много европейски документи и регулации. Благодаря Емилия! Благодаря и на всички, които по един или друг начин са напипали същността на въпроса.

Ivan Stambolov, с когото често имаме противоположни мнения, но продължаваме да се уважаваме и търпим, леко ме подкачи на тема борси и с право.

Та да се изкажа и аз, след като ви провокирах с този въпрос.

Според мен, правилният отговор трябва да се търси още в генезиса на създаването на ЕСср. Мнозина може би не са обърнали внимание или просто не знаят, че предшественикът на ЕС(ср) е Европейската общност и започва като картел по въглищата и стоманата.

Та този картел винаги е имал приоритет, увеличаване и максимизиране на печалбите на европейските корпорации. Всички приказки за запазване на мира, за европейски "ценности" и т.н. са празни приказки и пропаганда.

Да се върнем на въпроса. Хората като индивиди не могат без храна, обществото от хора, не може без енергия. Организираното човешко общество се нуждае от енергия, за да може да се нарече цивилизация. Някои наричат тази организация, икономика.

Разбира се, че опростявам максимално нещата.

Причината да ни изкарат на "свободния пазар" е една - да максимизират печалбата. Хич не им пука, че някои може и да не оцелеят.

Аргументацията е "пазарен фундаметализъм". Обясняват ни как пазарът щял да свали цената на енергията. Да, ама не, както казваше един популярен журналист. В монополните инфраструктурни дейности, това не работи. Ефектът е точно обратен. Цените се повишават. Вижте резултатите от скудоумният европейски трети енергопакет. Катастрофа!

Пазарът може да има положително влияние върху равнището на цените само там, където има изобилие на суровини и производители. Енергетиката не е една от тази области, както и другите естествени монополи - ВиК и дори финанси в частта им търговско банкиране. Инвестиционното е друга тема.

Victor Papazov
Според Клаус Шваб, президент на WEF (Световен икономически форум), скоро няма да има нужда от избори, защото платформи като Гугъл, ще могат да прогнозират какви ще са резултатите. Найс, а?

Драги ми приятели, време е да се освестим и осъзнаем, че ЕСср е картелно споразумение, което не мисли доброто нито на държавата ни, нито на народа. Това, че малцина гласовите и "успели" люде им харесва и печелят от него, не означава, че тази структура е добра за мнозинството и за държавата. Време е да се посъбудим. Идват избори. Мислете с главите си, за да на проклинате и плачете после.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!