Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Пентагонът обсъжда и пълно изтегляне на войските на САЩ от Източна Европа

Служители на Пентагона обсъждат ротацията на повече от четири хиляди американски войници, които се намират в Източна Европа, за да подкрепят страните от НАТО и да възпират Русия. Това съобщи телевизионният канал NBC.

Министерството на отбраната на САЩ разглежда три варианта за действие: частична ротация, пълна ротация и връщане в САЩ без замяна.

В началото на 2022 г. Пентагонът започна да изпраща допълнителни американски войски на съюзниците от НАТО в Източна Европа на фона на опасенията, че Русия ще нахлуе в Украйна. Целите бяха да се възпре Русия от нахлуване, да се засили присъствието на САЩ в региона и да се подкрепят съюзниците, загрижени, че конфликтът на Русия с Украйна може да се разпространи през техните граници. Оттогава насам подразделенията бяха заменени два пъти, всеки път с щабен елемент и бригадна бойна група, припомня изданието.

На 7 март армията обяви настоящото разполагане – приблизително 500 войници от щаба на 10-та планинска дивизия и 3800 от 1-ви бригаден боен екип на 101-ва въздушнодесантна дивизия. Тяхната задача е да „гарантират, че Съединените щати продължават да бъдат добре позиционирани, за да осигурят стабилна възпираща и отбранителна позиция заедно с нашите съюзници на европейския континент“, се казва в изявлението на армията за разполагането.

Очаква се тези войници да се завърнат у дома в началото на 2024 г. Но докато служителите на Пентагона разглеждат варианти за това кои части биха могли да поемат мисията след това, се води дебат дали изобщо да ги заменят. Някои служители на Пентагона твърдят, че присъствието на войските не е възпряло Русия и не е необходимо, както и че войските и средствата могат да бъдат използвани другаде, според тримата служители на отбраната, информирали изданието.

Други военни служители на САЩ твърдят, че продължаващото присъствие е важно, за да се покаже подкрепа за НАТО и съюзниците и да се гарантира, че Русия знае, че Съединените щати не се отдръпват от Украйна, казват служителите.

Според тримата служители, информатори на изданието, военните в Пентагона препоръчват на министъра на отбраната Лойд Остин да изпрати още една ротация войници, докато някои политически служители го съветват да не ги сменя, когато мисията им приключи. Третият вариант е Остин да замени част от 4300-те военнослужещи, но не всички.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Пентагонът обсъжда и пълно изтегляне на войските на САЩ от Източна Европа - Новини, политика, анализи

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!