Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Радев: Готвят се да похитят Конституцията, да подчинят МВР и службите, да превземат местната власт – Денков иска да се преформулират правомощията на президента

"3 март е червената линия на народното търпение и ние ще защитим историята, достойнството, бъдещето си от тези посегателства с всички демократични средства и ако се наложи и чрез всенародно допитване“, заяви държавният глава

"Управляващата коалиция не чува хората. Цените растат, скандалите се множат. Те се готвят да похитят Конституцията, да сменят националния празник, да подчинят политически МВР и службите, за да се окопаят във властта. Това отклонява страната ни от демократичния път на развитие, от принципите и нормите на правене на европейска политика“, заяви президентът." Това заяви президентът Румен Радев в Неделино. 

Според него признанието на Бойко Борисов, че е имало срещи с Алексей Петров, е признание, че държавата се управлява задкулисно. Когато държавата се управлява задкулисно, тя е слаба, когато държавата е слаба, мафията е силна, заяви държавният глава.

Той заяви, че уважава мотивите на Петър Тодоров да подаде оставка като главен секретар на МВР.

„Това е поредният достоен професионалист, принуден да напусне от управляващите, които искат да превземат местната власт чрез МВР и да използват службите за тясно партийни и лични цели. Виждаме това и с това, което става в момента с парите по Плана за устойчивост и развитие“, добави Радев. 

На въпрос, как гледа на новата номинация за главен секретар (досегашния заместник Живко Коцев, бел. ред.), Радев заяви, че трябва първо се запознае с кадровата справка и предложението на правителството и тогава ще коментира.

„Няма абсолютно никакво значение какво говори академик Денков. Важно е какво вършат бащата на Кирил Петков, Асен Василев, Бойко Борисов и Делян Пеевски", коментира още Радев по повод думите на премиера, че правомощията на държавния глава трябва да се преформулират и че президентската институция е преяла с власт чрез служебните кабинети. 

"Все по-ясно е за всички, че държавата се управлява задкулисно, затова и управляващата коалиция не чува гласа на хората и по отношение на смяната на националния празник. На Шипка аз заявих, че 3 март е червената линия на народното търпение и ние ще защитим историята, достойнството, бъдещето си от тези посегателства с всички демократични средства и ако се наложи и чрез всенародно допитване", коментира още Радев.

Премиерът Денков иска да се преформулират правомощията на президента

Премиерът Николай Денков заяви в Народното събрание, че трябва да се преформулират правомощията на президента, така че да се възстанови принципът на разделение на властите.

Той посочи необходимостта от промени в някои закони, за да се гарантира този принцип, като не изключи и промени в Конституцията.

Повод беше оставката на главния секретар на МВР Петър Тодоров, чието освобождаване беше отказано от президента Румен Радев. Според Денков, проблемите в МВР са сериозни и няма как министерството да работи в двувластие. И посочи вариант да се реши това:

"Това може да стане чрез промяна в Конституцията, чрез промяна в законите или ако президентската институция си даде сметка, че чрез служебните правителства тя е нарушила това разделение на властите, да си даде сметка, че всъщност тя е преяла с власт, ако използвам този тип риторика и че е добре да върнем разделението на властите там, където би трябвало да бъде".

Николай Денков отрече да има политически мотиви при освобождаването на Петър Тодоров и потвърди, че правителството ще предложи за главен секретар на МВР заместникът му Живко Коцев.

Премиерът Николай Денков очаква да има ротация в правителството, но под условието, че парламентът ще реши това.

"Нашата работа е да си вършим работата. Да свършим нещо, което да е полезно за

хората. Ето, очакваме бюджет, подготвихме всички закони, които се очакваха за тази есенна сесия, внесени са в Народното събрание и продължаваме да работим. Както всяко правителство, докато има политическа подкрепа в Народното събрание, ние ще действаме по нашата програма".

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Радев: Готвят се да похитят Конституцията, да подчинят МВР и службите, да превземат местната власт

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!