Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Оземпикът „отстреля“ най-богатия европеец

Производителят на популярното хапче за отслабване и диабет детронира търговец №1 на луксозни стоки в света

Датската фармацевтична компания „Ново Нордиск“ (Novo Nordisk) измести за кратко Ел Ве Ем Аш (Moët Hennessy Louis Vuitton - LVMH) като компанията с най-голяма пазарна капитализация в днешната търговия, с което сложи край на продължилата две години и половина хегемония на френската луксозна група, предаде Ройтерс.

Ел Ве Ем Аш, търговец №1 на луксозни стоки в света и собственост на най-богатия европеец и един от най-големите богаташи в света въобще - Бернар Арно, бе засегнат от все по-големите опасения за перспективата за китайската икономика.

Междувременно

„Ново Нордиск“ се качи на гребена на вълната благодарение на много ефикасните лекарства за диабет и загуба на тегло – „Оземпик“ (Ozempic) и „Вегови“

(Wegovy), което доведе до рекордно увеличение на приходите и акциите на компанията.

Хапчето за диабет и отслабване Оземпик детронира за кратко богаташ номер 1 на Европа

Оземпик е предпочитаният препарат за отслабване и сред някои представители на шоубизнеса в България.

Акциите на „Ново Нордиск“ са скочили с около 17 на сто, откакто тя обяви на 8 август, че обширно проучване е показало, че „Вегови“ има доказани ползи за сърдечно-съдовата система, което подхранва и надеждите на компанията да излезе от имиджа си на производител на лекарства за начин на живот.

В 11:43 часа българско време „Ново Нордиск“ е имала пазарна капитализация от 421 милиарда долара, включително  акции, които не се котират на борсата, според данни на „Рефинитив“ (Refinitiv) и информация на самата компания за ценните ѝ книжа.

Френският луксозен гигант Ел Ве Ем Аш е имал по същото време пазарна оценка 420,97 милиарда долара,

след като бе компанията с най-висока пазарна капитализация от февруари 2021 година, когато измести групата за потребителски стоки „Нестле“ (Нестле) от върха.

В 13:30 часа българско време Ел Ве Ем Аш отново си е върнал първенството с пазарна капитализация от около 423,9 милиарда долара спрямо около 421,9 милиарда долара на „Ново“.

Цената на акциите на „Ново Нордиск“ през последните три години е нараснала почти тройно, а на Ел Ве Ем Аш, към която са луксозните марки „Луи Вюитон“ (Louis Vuitton) и „Кристиан Диор“ (Christian Dior) се е удвоила. 

„Доближаването на акциите на „Ново“ с тези на Ел Ве Ем Аш е отражение на неотдавнашния успех на продукта на компанията,

докато последните тенденции при Ел Ве Ем Аш са с по-неопределен характер. Това заяви Марсел Щьоцел, управляващ съвместния портфейл на „Фиделити юропиън фанд“ (Fidelity European Fund) и „Фиделити юропиън траст“ (Fidelity European Trust).

Очаква се пазарът на лекарства за отслабване да достигне 100 милиарда долара годишни продажби в рамките на едно десетилетие.

Понастоящем те са на стойност от около 6 милиарда долара, според „Барклис“ (Barclays).

Оземпик се предписва на пациенти с диабет тип 2, но също и по предписание от ендокринолог на хора в преддиабетно състояние, а също и на хора с други заболявания, които е добре да свалят килограми. У нас обаче също има търсене, което няма общо с диабета. Има даже официално предлагана терапия в клиника с Оземпик, която някои определят като предназначена за „богати и дебели“ клиенти. Твърди се например, че чалга дивата Галена дължи драстичното си отслабването именно на този препарат, но и заради честата му употреба напоследък редовно отменя участията си по клубовете.

Експерти предупреждават, че когато лекарството не се използва по предназначение, то носи рискове - особено за онези хора, които просто искат да отслабнат малко. Андрес Акоста от клиника в Минесота казва, че препаратът не е тестван за това: "В края на краищата не знаем какво правят тези лекарства с тялото ви, ако нямате заболяване", казва той.

Според Акоста най-честите странични ефекти са гадене и повръщане, запек, диария и рядко панкреатит. От Американската агенция по храните и лекарствата посочват, че Оземпик също така увеличава риска от рак на щитовидната жлеза. Лекари предупреждават, че ако се употребява от недиабетици, инжекциите Оземпик може да имат фатални последици за здравето.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Оземпикът „отстреля“ най-богатия европеец - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!