Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Джефри Сакс: крахът на долара е неизбежен

Американският икономист и професор в Колумбийския университет Джефри Сакс заяви пред РИА Новости, че страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южноафриканската република) могат да създадат жизнеспособна алтернатива на долара.

Сакс, който е един от най-младите професори по икономика в историята на Харвард, прогнозира краха на долара и допуска създаването на негова алтернатива в страните от БРИКС. „Наистина доларът може да бъде свален от пиедестала като доминираща и господстваща световна резервна валута“, прогнозира той.

Експертът добави, че според него този процес е неизбежен. Твърденията си той аргументира с регистрираното намаляване на дела на американския Брутен вътрешен продукт (БВП) и като цяло на американската търговия в световните обеми.

БРИКС ще ускори прехода към многовалутна система. Доларът все още ще играе роля, но вече тя е много по-малка сред множеството други използвани валути“, прогнозира Сакс.

Наскоро Сакс разкри последиците от разширяването на БРИКС. Според него тези действия ще окажат силно влияние върху санкциите на Запада.

На 24 август лидерите на страните от БРИКС решиха да приемат в асоциацията Аржентина, Египет, Иран, Обединените арабски емирства (Дубай, Абу Даби, Аджман, Рас ал-Хайма, Ум ал-Куейн, Фуджейра и Шарджа), Саудитска Арабия и Етиопия.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Джефри Сакс: крахът на долара е неизбежен - Новини, политика, анализи

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!