Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Д-р Тотко Найденов: На колене пред великия Пирогов!

Нещастникът, с вид на джахидист, какво добро е сторил за България?, пита медикът

"До онзи нещастник с вид на джихадист, който иска да сменим името на "руЗнака" Пирогов. Нещастнико, свали си феса - и на колене пред този велик човек (1810 - 1881)!", по този начин реагира един от известните ни медици - д-р Тотко Найденов.

75-годишният медик от Ямбол, помогнал на хиляди хора, прие тежко мнението на определени индивиди, настояващи за смяна на името на една от най-важните болници у нас - а именно "Н. И. Пирогов".

Преди няколко дни името и на депутатът Местафа Емин беше замесено в скандал, а оттам се отприщи и лавината на различни мнения и желания, свързани със здравната ни система, а и със самото болнично заведение.

Д-р Найденов използва профила си в социалната мрежа Фейсбук, за да изрази гневната си позиция, споделена още от доста хора.

"Само на 14 години започва да учи медицина в Москва. 17-годишен вече се е дипломирал с отличие. Професор по хирургия на 26 години.

Създател на военно-полевата хирургия в света. Спасявал хиляди ранени в Кримската и Френско-пруската война. Вече на 67 години идва в България да оперира ранени руски войници в Освободителната война, както и българи - макар да е 67 години, болен и изтощен.

Умира след четири години. Тялото му е нетленно, като на светец, в гробницата му във Виница.

А ти какво добро си сторил на България?", написа Тотко Найденов.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Д-р Тотко Найденов: На колене пред великия Пирогов! - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!