Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Pfizer праща на България 1,3 млн. дози ваксинa срещу новия вариант на Ковид, включително за бебета


Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен на посещение в завода на Pfzier в Пурс, Белгия. Снимка: Twitter/ @vonderleyen

Комитетът по лекарствените продукти за хуманна употреба към Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) препоръча издаване на разрешение за употреба на адаптирана ваксина срещу Ковид-19 на Pfizer, насочена спрямо подварианта XBB.1.5.

България ще получи 1,3 млн. дози от нея, след като бъде одобрена за употреба от Европейската комисия. Страната ни купува адаптирани ваксини по силата на Допълнително споразумение № 5 към Споразумението за закупуване, последващо развитие, производство и опции за закупуване и доставка на ваксина срещу Ковид-19 за държавите членки на ЕС.

Първата доставка от 80 640 дози е планирана за третата седмица на месец септември. Ваксините са предназначени за употреба от възрастни и лица от 12-годишна възраст.

За последната седмица на месец септември е планирана и доставка на педиатрични ваксини, предназначени за имунизацията на деца от 6-месечна до 11-годишна възраст.

През следващата седмица Националният експертен съвет по имунизации ще препоръча на министъра на здравеопазването да започне ваксинация срещу Ковид-19 на рисковите групи от населението.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Pfizer праща на България 1,3 млн. дози ваксинa срещу новия вариант на Ковид, включително за бебета

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!