Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Корупцията по върха: Сглобката дава щедър подарък на транспортните босове – 70 млн. бонуси с тол таксите (ДОКУМЕНТ)

Щедър подарък се готви да направи управляващата сглобка на големите транспортни фирми. Камионите и автобусите да плащат по-ниски тол такси, ако превозните средства навъртят над 4000 км. Ефектът ще е по-малко приходи в държавния бюджет от над 70 млн. лв. до края на 2024 г.

Предложението е на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) на пробития министър Андрей Цеков, което е публикувало за обществено обсъждане проект на Постановление на Министерския съвет за допълнение на Тарифата за таксите, които се събират за преминаване и ползване на републиканската пътна мрежа.

Предлага се отстъпка в тарифите от 30% за тол таксата, която трябва да платят превозвачите, при навъртени от 4000 до 5999 км от превозните средства над 3.5 тона и 50% отстъпка от таксата при над 6000 км. За първите 3000 км няма промяна в тарифата. Така реверансът е към големите превозвачи е за сметка на малките, както и за собствениците на леки коли.

Тол таксите се плащат на база изминато разстояние единствено за магистрали, първи и втори клас пътища. По останалата част от републиканската пътна мрежа камони и автобуси се движат безплатно, за разлика от собствениците на леки коли, които плащат винетка за ползването на цялата пътна мрежа.

Аргументите на МРРБ за въвеждането на нелогичната отстъпка е да подпомогне транспортния бранш в трудната икономическа ситуация. Посочено е, че това ще бъде временно, докато се намери „компромисно решение“, с което да бъдат удовлетворени исканията на превозвачите за по-ниски ставки на тол таксите.

Според представените разчети временното решение ще действа поне до края на 2024 г. Ефектът за държавния бюджет е по-малко приходи в размер на близо 18 млн. лв. до края на годината и още над 53.8 млн. лв. през 2024 г.

Предлага се промените да влязат в сила със задна дата от 1 юли 2023 г. На тази дата влезе в сила отложеното от служебното правителство решение за поскъпване на тол таксите за превозвачите с 50%. То беше взето от правителството на Кирил Петков през 2022 г. въпреки протестите на превозвачите.

„Корупцията на ПП ни донесе още по-лоши пътища, по-малко пари в бюджета и глоби от ЕК!“, предупреди Гроздан Караджов, вицепремиер и министър на регионалното развитие в правителството на Кирил Петков и настоящ депутат от „Има Такъв Народ“.

Той припомня, че това изцяло противоречи на логиката, заради която бе въведена тол системата – този който най-много ползва пътищата и съответно ги руши да плаща най-много.

„Колкото повече ползваш пътищата, колкото повече ги рушиш, толкова по-малко ще плащаш?!? Звучи като лобиране в полза на най-големите играчи“, отбелязва Гроздан Караджов.

Според него правителство прави безпринципни реверанси на определени компании в ущърб на обществения интерес. „Непредубеденият читател би си помислил, че става дума за недоразумение или за чиста некадърност. По-лошо е – става дума за откровен лобизъм и корупция“, пише Караджов.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Корупцията по върха: Сглобката дава щедър подарък на транспортните босове – 70 млн. бонуси с тол таксите (ДОКУМЕНТ) - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!