Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Милиони британци няма да се отопляват вечер като част от плана на Великобритания за борба с климатичните промени


Снимка: pixabay

Британският комитет по изменението на климата призова милиони британци да не отопляват домовете си вечер, за да помогнат на правителството да постигне целта си за нула въглеродни емисии като част от борбата с климатичните промени, съобщи The Telegraph.

ЗАД ЕКОЛОГИЗМА СТОИ КОМУНИЗМА

Комитетът не призовава елитите да се откажат от частните си самолети за търговски цели или от яхтите им за разходка. Крис Старк, ръководител на Комитет по изменението на климата, иска обикновените граждани да изключат електрическите си нагреватели през нощта като част от по-широк стремеж за постигане на „икономии на емисии“, което включва отказ от газовите котли.

Британският комитет по изменението на климата препоръча на британците вместо това да затоплят домовете си следобед, когато потреблението на електроенергия е по-ниско, и теоретично ще спестят пари на семействата.

„Има значителен потенциал за намаляване на емисиите само чрез промяна на начина, по който използваме домовете си“, се казва в шестия документ на Комитета за „въглероден бюджет“, който излага как Обединеното кралство трябва да намали емисиите си между 2033-37.

„Глупави идеи като тази показват колко по-лошо ще стане“, коментира Андрю Монтфорд, директор на Net Zero Watch, пред The Telegraph. – „Ясно е, че възобновяемите енергийни източници са бедствие в процес на изграждане. Сега имаме нужда от политически лидери със смелостта да го признаят“.

Според депутата от торите Крейг Макинли, ръководител на групата за контрол на програмата за нула въглеродни емисии, „става ясно, че придържането към разумни въглеродни бюджети и укази се превръщат във фарс“.

„Законът за изменението на климата от 2008 г. ще изисква изменение, за да ни освободи от безумни и непрактични цели, натрапвани на населението от отдавна заминали политици. Този последен съвет да замръзваме в студените вечери просто показва истината, че мечтата за изобилна и евтина възобновяема енергия е измама. Дойдох в политиката, за да подобря всички аспекти от живота на моите избиратели, а не да ги направя мръзнещи и по-бедни“, каза той пред The Telegraph.

По-ниски сметки?

Комитетът за изменение на климата настоява, че следването на съветите означава, че „домовете все още ще бъдат топли, но сметките могат да бъдат намалени“, добавяйки, че „собствениците на жилища ще се възползват от периоди от деня, когато електроенергията е по-евтина„.

„Използването на електричество за отопление на дома отваря перспективата за избор на време, когато цените са по-ниски, нещо, което не е възможно с газов котел“, продължи той, добавяйки: „Интелигентното отопление на домове като това също прави възможно най-доброто използване на мрежата и подкрепя по-голямото използване на евтино възобновяемо производство“.

Съветът идва след фурора около плановете на правителството да забрани инсталирането на нови котли, захранвани с петрол, от 2026 г. и да принуди домовете да приемат термопомпи.

От „Даунинг стрийт“ намекнаха, че сега са настроени за обратен завой на фона на предупрежденията, че този ход ще увеличи енергийната бедност в селските райони и ще окаже по-голямо напрежение върху изпитващата затруднения електропреносна мрежа.

Комитетът за изменение на климата е независим орган, създаден през 2008 г., за да съветва правителството как да постигне целите си в областта на климата.

В последния си доклад комисията критикува кабинета заради „тревожно бавните“ му действия по отношение на климата.

В него се посочва, че подкрепата на „Даунинг стрийт“ за нови проучвания за нефт и въглища и разширяването на летищата означава, че Великобритания вече не е глобален зелен лидер.

Миналия месец Старк, ръководителят на Комитета за изменение на климата, призна, че все още има газов котел у дома си вместо електрическа термопомпа:

„Имам газов котел. Иска ми се да нямах, но живея в апартамент и термопомпите са много трудно нещо да се поставят там“, призна Старк пред комисията за екологичен одит на парламента.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Милиони британци няма да се отопляват вечер като част от плана на Великобритания за борба с климатичните промени

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!