Следвайте "Буднаера" в Телеграм

БНБ: У нас има двама милиардери, кои са те?

Двама милиардери и над 1200 милионери има в България. Това сочат официалните данни на Българската народна банка. Разбира се, имена на се споменават.

Всеизвестно е, че братята Георги и Кирил Домусчиеви отдавна са милиардери. Богатството им е по 2,1 млрд. долара на човек. Това сочат данните на "Форбс" в онлайн класацията "Милиардерите в реално време". В момента те заемат 1427-о място в списъка. Най-вероятно именно за тях се касае в класацията на БНБ.

За последната една година страната ни се е сдобила с нови 255 милионери. Така българите с банкови влогове, надхвърлящи 1 млн. лева през 2023 са 1277.

Общата сума на милионерски влогове бележи ръст с над 25,3% за една година и надхвърля 3,5 млрд. лв.

Миналата година беше добра за 150 баровци по света, които се наредиха в списъка на милиардерите за първи път през 2023 г. – звездна група, която включва баскетболната легенда Леброн Джеймс (1 млрд. долара), голфърът Тайгър Уудс (1,1 млрд. долара) и модната икона Том Форд (2,2 млрд. долара). 

Средната възраст на милиардерите в света е 65 години, а най-възрастният милиардер е 101-годишният застрахователен магнат Джордж Джоузеф (1,3 млрд. долара). 

Най-богатият американец е шефът на "Тесла" Илон Мъск, който разполага със 180 млрд. долара. На второ място е председателят на компанията за напитки Nongfu Spring Чжун Шаншан, той е най-заможният китаец. Най-богатият индиец е Мукеш Амбани (83,4 милиарда долара). Той ръководи компанията Reliance Industries, която е най-голямата в частния сектор в страната.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: БНБ: У нас има двама милиардери, кои са те? - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!