Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Орбан: Унгария влиза във война, ако взривят и „Турски поток“, няма да мълчим като Германия


Газ изтичa в Балтийско море от взривените газопроводи "Северен поток“ 1 и 2", септември 2022 г.. Снимка: Шведската брегова охрана

За разлика от Германия, Унгария няма да мълчи, ако нейните маршрути за енергийни доставки бъдат саботирани, заяви премиерът Виктор Орбан пред Тъкър Карлсън в интервю, публикувано в социалната мрежа X (преименувана от Twitter).

Тъкър Карлсън в Унгария: НАТО ще се разпадне. Байдън взриви Северен поток. Така удари Германия и Европа. ВИДЕО

Обсъждайки саботажа на газопроводите „Северен поток“, Орбан припомни, че Будапеща веднага е определила инцидента като терористична атака, когато се случил миналия септември. Германия и Западна Европа обаче продължават да странят от това описание, добави той.

„Има още един газопровод от Русия през южния коридор – Турция, България, Сърбия, Унгария. Заедно със сръбския президент Александър Вучич дадохме ясно да се разбере, че ако някой иска да направи същото с южния коридор, както беше направено със северния, ще го считаме за причина за война“, заяви Орбан. „Вероятно можете да направите това с германците, но не можете да направите това с този регион“.

Карлсън настоя, че е „много очевидно“, че администрацията на американския президент Джо Байдън е унищожила тръбопроводите „Северен поток“, пряко или чрез пълномощник – твърдение, което Белият дом последователно отрича. Орбан намекна, че е съгласен с оценката на Карлсън.

Когато американския журналист попита дали Орбан е обсъждал предупреждението си относно газопровода „Турски поток“ с Русия, премиерът каза, че посланието не е било насочено към Москва.

Друг американски разследващ журналист – носителят на „Пулицър“ Сиймур Хърш, публикува разследване, според което САЩ стоят зад атаката срещу „Северен поток“, а Норвегия е помогнала за операцията. Според Хърш целта на Вашингтон е била да прекъсне германските икономически връзки с Русия на фона на украинската криза чрез разрушаването на енергийните връзки. Норвегия отрече да е замесена в саботажа.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Орбан: Унгария влиза във война, ако взривят и „Турски поток“, няма да мълчим като Германия

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!