Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Още една бивша френска колония падна! Военните поеха властта в Габон

Свален е профренският президент Али Бонго, чиято фамилия държи властта вече 56 години

Офицерите, осъществили преврата, съобщиха, че се анулират резултатите от президентските избори и че всички държавни институции се разпускат. Границите се затварят до второ нареждане

Профренската власт в още една бивша френска колония падна след военен преврат. След Нигер, военните поеха властта и в Габон.

В столицата Либървил тази сутрин се чува стрелба, след като висши офицери се явиха по националната телевизия и обявиха, че взимат властта, съобщи репортер на Ройтерс от мястото на събитието, предаде БТА.

Групата военни се появиха в ефира на телевизия „Габон 24“ и казаха, че представляват целия личен състав на силите за сигурност и армията в централноафриканската страна. Те съобщиха, че се анулират резултатите от президентските избори и че всички държавни институции се разпускат. Границите се затварят до второ нареждане.

Засега няма коментар от правителството на Габон, страна член на организацията на държавите износителки на петрол ОПЕК.

„В името на габонския народ решихме да защитим мира, като сложим край на сегашния режим“, казаха офицерите, цитирани от агенциите. „Потвърждаваме ангажимента си да спазваме задълженията на Габон към националната и международната общност.“

Военните прочетоха изявлението си, след като по-рано местната централна избирателна комисия обяви, че профренският президент Али Бонго получава трети мандат.

По данни на комисията държавният глава печели вота с 64,27 процента от гласовете, но обявяването на резултатите се забави, а опозицията обяви, че изборите са били манипулирани.

Али Бонго бе избран за първи път за държавен глава през 2009 г след смъртта на баща си, Омар Бонго Ондимби, който над 40 г беше президент на страната.

Според председателя на ЦИК Стефан Бонда основният съперник на Бонго Албер Ондо Оса остава на второ място с 30,77 на сто от вота. Екипът на Бонго отхвърли твърденията на Ондо Оса за изборни нередности.

Достъпът до интернет в страната бе блокиран, а властите прекратира излъчването на френската радиостанция RFI и теливизия France24, както преди това направиха метежниците в Нигер.

Напрежението в Габон се покачва поради страхове, че може да избухнат вълнения след гласуването в събота, когато едновременно бяха произведени президентски и парламентарни избори, в резултат на които семейство Бонго затвърди хватката си върху властта, която е в негови ръце от 56 години. Опозицията в богатата на петрол, но изключително бедна централноафриканска страна, настоява за промяна.

Липсата на международни наблюдатели, спирането на чуждестранни телевизии и решението на властите да прекъснат достъпа до интернет и да въведат полицейски час в цялата страна след изборите породиха опасения във връзка с прозрачността на изборния процес.

Откакто през 1990 г. Габон се върна към многопартийната демокрация, няма случай, в който избори да не са завършвали с насилие. При сблъсъци след гласуването през 2016 г. между правителствените сили за сигурност и протестиращи по официални данни загинаха четирима души. Според опозицията истинският брой е много по-голям.

В очакване на избухване на ново насилие и след тези избори много жители на столицата Либървил заминаха при свои близки в други части на страната или изобщо напуснаха Габон. Други се запасяваха с храна и повишиха мерките за сигурност в домовете си, отбелязва Асошиейтед прес.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Още една бивша френска колония падна! Военните поеха властта в Габон

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!