Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Митрофанова: Властта в България изпълнява заповедите на Запада да заличи всичко, свързано с Русия

"Много политици и медии се опитват да свържат с Русия всичко негативно, което се случва в България, като обясняват възникналите проблеми със "силното руско влияние", а в криминалните произшествия търсят "руска следа"...

Опитите да бъде променена Конституцията на България и 3 март да престане да е национален празник са част от моментната конюнктюра да бъде заличено всичко, свързано с Русия.

Това заявява посланикът на РФ в София Елеонора Митрофанова в интервю за ТАСС. Властите в България изпълняват заповедите на Запада да заличат всичко, свързано с Русия, заявява тя.

По думите на Митрофанова в София се стремят да преразгледат събитията от Руско-турската война 1877-1878 г, вследствие на която България получава независимост и да променят Конституцията.

Елеонора Митрофанова счита, че двустранните отношения се намират на най-ниското си ниво за целия постсоциалистически период.

"Официалните контакти са чисто случайни, в голяма степен едностранни, българските колеги звънят единствено когато нещо им е нужно, а нашите обаждания най-често се игнорират. Много политици и медии се опитват да свържат с Русия всичко негативно, което се случва в България, като обясняват възникналите проблеми със "силното руско влияние", а в криминалните произшествия търсят "руска следа"," разказва Митрофанова.

Детски градини в Германия въвеждат „стаи за сексуално изследване“, където децата да участват в сексуални игри

"Българските политици, стремейки се да разрушат паметници на съветските войници, искат да нанесат психическа травма на Русия и да пренапишат историята", коментира тя започналите действия по демонтирането на паметника на Съветската армия в София.

Дипломатът отбеляза, че този паметник изразява "признателността на българския народ към руските войници, освободили Европа от фашизма", и опитите на десните партии на България "да докажат, че съветските войски са окупирали България", да демонтират и осквернят паметника говорят за желание за пренаписване на историята.

„Същите опити бяха направени и по отношение на пловдивския Альоша. През 2014 г., след присъединяването на Крим към Русия, отново зачестиха вандалските прояви и се изостря въпросът с демонтажа на паметника. Сега, уви, той премина в практическа равнина. Решението за прехвърлянето на паметника беше взето от Столична община през март. Сега държавната земя под паметника е прехвърлена в общинска собственост. Проучва се въпросът за подходящо ново място за него и се разработват подходящи планове“, каза Митрофанова и допълни, че и днес край паметника остават негови защитници от средите на българската общественост.

"Действията по демонтирането на Паметника са в противоречие с Договора за приятелски отношения и сътрудничество от 4 август 1992 година, както и с междуправителствената Спогодба за сътрудничество в областта на културата, образованието и науката от 19 април 1993 година. Но кой сега си спомня някакви договори?", коментира с ирония дипломатът.

"Ако говорим за политическото измерение на този въпрос, то това е акт от същия порядък: пренаписване на историята. Желанието да премахнат от историята всичко, свързано с Русия и Съветския съюз, както и да ни се нанесе сериозна психическа травма“, отбеляза със съжаление дипломатът.

"Социологически проучвания показват, че 65% от гражданите имат положително отношение към страната ни. Най-мощната ваксина срещу негативизма е нашата обща история", заяви посланикът.

"Има желание да се изтласка Русия от всички сфери на взаимодействие, включително по въпроса за бъдещата работа на "Лукойл". Този завод е най-големият не само в България, но и на Балканите. Вижда се, че българските власти по всякакъв начин се опитват да възпрепятстват работата на предприятието, въпреки че това е недалновидно", изтъкна дипломатът.

"От руска страна няма никакви проблеми с визите - издаваме ги по обичайния ред. Българските колеги също не въведоха официални ограничения. Обаче, заради логистични затруднения, взаимният туристопоток драстично намаля", отчита Митрофанова.

В глобален план решаващ фактор за отношенията между Русия и България ще бъде развитието на геополитическата обстановка, заключава посланикът на РФ. 

Превод и редакция: Епицентър.БГ

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Митрофанова: Властта в България изпълнява заповедите на Запада да заличи всичко, свързано с Русия

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!