Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Полша завежда дело срещу „авторитарната“ политика на ЕС за климата


Урсула фон дер Лайен, снимка: ЕК

Европейската комисия все повече се опитва да трансформира ЕС в централизирана федерална държава и да се утвърди като авторитарно централно правителство. Правейки това, те очевидно висят на конците на мощните индустриални лобисти, активни в Брюксел и във Вашингтон, както показа решението на Урсула фон дер Лайен да назначи американски гражданин  и  голям технологичен лобист за главен икономист. Страните от Източна Европа обаче отвръщат на удара, преди всичко Полша и Унгария.

Опитите на Брюксел да диктува законодателство ще разделят Европейския съюз, защото този процес ще доведе до неспазване на решенията на ЕС от страна на страните членки, каза наскоро Бенс Тусон, държавен секретар в кабинета на премиера Виктор Орбан и бъдещ министър на правосъдието, съобщава Mandiner.

Унгарският политик посочи, че ЕС иска да наложи волята си на националните държави чрез тайно законодателство, като се позовава на неясните принципи на върховенството на закона и чрез съдебно прилагане на европейското право срещу националното законодателство. Правото на ЕС обаче може да се прилага само ако не противоречи на националните конституции, така че Конституционният съд е този, който може да спре тази вредна тенденция, подчерта държавният секретар.

Полша съди политиката на ЕС в областта на климата

Полското правителство заведе четири дела срещу политиката на ЕС в областта на климата, която описва като „авторитарна“ и уверява, че „няма да позволи диктата на Брюксел“.

Трите нови дела, заведени пред Съда на Европейския съюз (СЕС), се отнасят до забрана за регистриране на нови превозни средства с двигатели с вътрешно горене след 2035 г., увеличаване на целта на ЕС за намаляване на парниковите газове и намаляване на безплатните квоти за емисии съгласно рамката на системата на ЕС за търговия с емисии (ETS).

Те следват друга жалба, подадена миналата седмица срещу правилата на ЕС за земеползване, промени в земеползването и горско стопанство, които според Полша нарушават компетенциите на държавите-членки.

„Иска ли ЕС да решава по авторитарен начин какви превозни средства ще карат поляците и дали цените на енергията в Полша ще се повишат“, написа в Туитър  министърът на климата Анна Москова. „ Полското правителство няма да приеме диктата на Брюксел.

Сегашното национално-консервативно правителство на Полша редовно критикува политиките на ЕС за климата и околната среда. Лидерът на управляващата партия Ярослав Качински ги определи като „лудост и теории без доказателства“.

„На всеки Съвет на ЕС ние бяхме против всеки един документ от пакета Fit for 55 и гласувахме против него като правителство“,  каза Москова, имайки предвид програмата на ЕС за намаляване на емисиите с поне 55% до 2030 г.

„Не е тайна, че бяхме против целия пакет, ние сме против повишаването на климатичните цели и начина, по който [тези усилия] се извършват и налагат [на страните членки]“, каза министърът  .

През март Полша беше единствената държава-членка, която се противопостави на въвеждането на забрана за продажба на нови бензинови и дизелови превозни средства от 2035 г.

„В нашия случай забраната на двигателите с вътрешно горене е в абсолютно противоречие с политиката за климата, защото в краткосрочен план, ако искаме да увеличим производството на електроенергия [за захранване на електрически превозни средства], това ще доведе до увеличаване на потреблението на въглища“, каза министърът.

На въпрос за другите оплаквания, Москова каза, че Полша оспорва повечето от тях по същите причини като забраната за продажба на автомобили с вътрешно горене.

Една от политиките на ЕС, отхвърлени от Полша, е  изменението на схемата за търговия с емисии, което изисква секторите, които вече са обхванати от схемата, да намалят своите емисии на парникови газове с 62% до 2030 г. в сравнение с нивата от 2005 г. Реформата също така предвижда постепенно премахване на безплатните квоти за емисии между 2026 г. и 2034 г.

Друг регламент се отнася до разпоредбите на новия механизъм на ЕС за коригиране на въглеродните ограничения  (CBAM), който ще се прилага за стоки като желязо, стомана, цимент, алуминий, торове, електричество и водород.

Вносителите на тези стоки трябва да заплатят разликата между таксата за емисии в страната на производство и цената на квотите за емисии в системата за търговия с емисии на ЕС. CBAM трябва да бъде въведена постепенно между 2026 г. и 2034 г., когато изтекат безплатните квоти за емисии в СТЕ.

ИЗТОЧНИК:Children Health Defense

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Полша завежда дело срещу „авторитарната“ политика на ЕС за климата

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!