Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Акад. Георги Марков: Цар Борис не е отровен! Сърцето му не издържа след разговора с Хитлер

Царят е предчувствал гибелта на монархията, защото е знаел, че Чърчил ще даде България на Сталин

Версията за умишлената смърт на монарха е измислица на англичаните, предава я Би Би Си, радио Москва я повтаря, категоричен е историкът

Автор:
Красина Кръстева

- Навършват се 80 години от смъртта на цар Борис III. Вече има достатъчно дълга дистанция, за да се даде обективна оценка на този български владетел. Каква е тя според вас?
- Борис III е спасителят на българския народ по време на Втората световна война, по време на Първата световна война губим 140 хиляди души. Борис III дълго време  беше охулван, че бил създал т.нар. монархо-фашистка диктатура – измислица на Коминтерна. Царят не е свързан с фашизма, в България е имало фашистки организации, но никога не е имало фашизъм на власт. Борис III се жертва за българския народ. Въпреки че България е съюзница на Германия, царят не изпраща нито един войник на Източния фронт, само един санитарен влак. И по този начин спасява хиляди животи. Когато обикаля софийските села шопкините му се оплакват: „Ваше величество, ядем черен хляб!“, а той им отвръща: „По-добре черен хляб, отколкото черни забрадки!“, както е станало по време на Първата световна война. Румънците дават 150 000 жертви, унгарците - и те по време на войната. На Източния фронт воюват и много други нации, съюзници на Хитлер, френският маршал Петен изпраща доброволци. Да не забравяме за украинската СС дивизия „Галичина“. България не изпраща войски. И това струва живота на царя.

- Какво се случва през трагичния август 1943 г.?
- Царят е бил фаталист, трябвало е да пътува за Германия на 13 август, но отлага с един ден заминаването си за Вълчата бърлога на Хитлер в Източна Прусия. Разговарял съм със секретаря на царя Светослав Балан, който ми е казвал, че Борис III винаги е разговарял с Хитлер на четири очи на немски език. Затова в документалните поредици днес има забележка – няма записи от разговорите на Борис III и Хитлер. Царят е полиглот – той говори с Хитлер на немски, с Мусолини – на италиански, с Чембърлейн – на английски, с Деладие – на френски. Балан казва, че когато вижда Борис след срещата с Хитлер, той е бил е смазан.

- Разговорите с Хитлер ли са причина за инфаркта?
- Да, след тези разговори Борис Трети получава сърдечен микроинфаркт. Когато самолетът му каца в София, казва на брат си княз Кирил - „Моето представление свърши. Ние отървахме някога царството – баща ни абдикира, но царството и династията останаха, за разлика от нашите съюзници Австро-Унгария и Османската империя. Но този път няма спасение!“

- Какво е имал предвид?
- Стратегията на цар Борис спрямо Хитлер е била такава – има заплаха от Турция, но ние ще направим прикриващ фронт спрямо Турция от Черно море до Бяло море. Турция е неутрална по време на Втората световна война, но там английското влияние е много силно. Хитлер на първо време възприема това, но след 14 август 1943 г. казва „Не, ще воювате на Източния фронт.“ Това е след битката при Курската дъга, след десанта на американците в Сицилия – италианците бягат и германците пращат и там войски. Затова Хитлер е категоричен пред Борис III, че български войски трябва да отидат на Източния фронт. Според германските военачалници, които идват при Хитлер след разговорите с Борис, той им казва – "С царя не се разбрахме пак, докога?!" Това го има в спомените на хората от обкръжението на Хитлер.
Затова Борис III е бил смазан след срещата с Хитлер, но въпреки това, след като отива в любимата си резиденция – Царска Бистрица, иска да изкачи връх Мусала. И го изкачва. Тезата на княз Кирил е, че брат му искал да се самоубие както техния братовчед Леополд Белгийски по-рано. Крал Леополд, който се самоубива през 1938 г. също е от Кобургите. Царят казал на брат си – "Не искам да се гаврят с мен!". Представете си царя на Народния съд?! Той е предчувствал това. Цар Борис вече е получил сърдечен удар и положението му се усложнява след качването на Мусала. Мой съименник – проф. Георги Марков от Института по молекулярна биология при БАН, който тогава като студент изкачва рилския първенец, среща царя по време на тази негова последна разходка. И по-късно си спомня, че той имал много болезнен вид.

- Явно сте привърженик на тезата, че царят е починал след инфаркт. Но още се говори, че е бил отровен.
- Не, той не е отровен. Това е една теза на англичаните, която Би Би Си разпространява. Истината е, че Борис е бил смазан от Хитлер, той е предчувствал края си. Знаел е, че след войната България ще попадне в съветската зона на господство.

- Откъде би могъл да знае? До Ялтенската конференция, където са разпределени сферите на влияние между страните от Антихитлеристката коалиция след войната, има още време – тя е чак през февруари 1945 г.
- През май 1942 г., когато съветският външен министър Молотов отива в Лондон и подписва с Чърчил съюзен договор, още го няма процентното разпределение на влиянието, обаче се знае, че Чърчил е казал на Молотов – аз искам Гърция, България си я вземете, тези от Първата световна война ги мразя (заради провалената операция при Дарданелите). Затова цар Борис е бил сигурен в коя зона на влияние ще попадне България. И и бил прав за края на монархията. След войната е проведен референдум и България става република.

- Такива референдума има не само в България, монархиите във всички държави от Остта са унищожени и представителите на властващите династии - прогонени. Чак Берлускони като премиер позволи на наследниците на Савойската династия да стъпят в Италия.
- Така е, но не ги убиха. А Народният съд разстреля княз Кирил. Освен това ги пускат с имуществото им, а тук царското семейство е изгонено с по един куфар. На тяхно място се настаняват комунистите. Георги Димитров спи в спалнята на цар Борис III, синът му язди понито на Симеон.

И знаете ли, народът също сякаш е предвиждал какво ще стане – три милиона души идват на поклонението на царя, то трае няколко дни – опашката се вие от храма „Св. Александър Невски“ покрай Академията по Царя, после по „Раковска“ до площад „Славейков“. Народът сякаш е предчувствал какво ще стане – бомбардировки, окупация... Хората са били потресени от тази смърт.

- Нима Борис III би могъл да спре бомбардировките над София и други български градове в края на 1943 и началото на 1944 г.?
- Би могъл да се опита чрез американците, защото Чърчил е абсолютен привърженик на бомбардировките, знаете прословутата му фраза - „след като лекарството е свършило толкова добра работа, нека да продължат да получават допълнителни дози от него.“ Царят се е надявал на Съединените щати, въпреки че по принуда им обявяваме война. По време на Първата световна война не им обявяваме война.
Това е фаталното за цар Борис III – не, че на 1 март 1941 г. Богдан Филов е подписал договора за присъединяване България към Тристранния пакт. Това е неизбежно – германските войски щяха да ни прегазят, а и в страната няма никаква нагласа да се бранят версайските граници на Сърбия и Гърция, които потискат българското население. Фаталното, което погубва цар Борис става на 13 декември 1941 г., когато България обявява война на САЩ. Финландия воюва със Съветския съюз, но не обявява война на САЩ и те я спасиха от Сталин. Червената армия влезе и излезе от Финландия, Финландия остана неутрална доскоро.

- След 1989 г. пък се появи версията за съветска връзка в смъртта на царя.
- Не! Мария – Луиза говореше това, но не е вярно. Първо Би би Си съобщава тази версия, после радио Москва я повтаря – оттам идва. Истината е, че самият Сталин е благодарен на цар Борис. Когато румънците, след като си взимат Северна Трансилвания от Унгария, искат и Южна Добруджа, Сталин казва не, защото само българите не са воювали срещу тях. Според акад. Петко Стайнов (министър на външните работи след 9 септември 1944 г. - бел ред) Сталин е казал „Берегите мальчика“ (пазете момчето – от руски) за Симеон.

- Достатъчно ли знаят потомците за заслугите на цар Борис III?
- Не, затова от фондация „Достойни българи“ предлагаме да се постави паметник на цар Борис III в началото на Борисовата градина, където сега има барелеф, а барелефът да отиде в началото на едноименния булевард.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Акад. Георги Марков: Цар Борис не е отровен! Сърцето му не издържа след разговора с Хитлер

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!