Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Макрон и Шолц се оплакват, че Путин не се оплаква? Bild: Какво особено измъчва Шолц след телефонния му разговор с Путин


Шолц на среща с Путин в Кремъл през февруари 2022 г., снимка: Moscow Times/kremlin.ru

Владислав Наков
БИЛД: Путин изненада Шолц и Макрон с безразличието си към санкциите.
„Нещо ме притеснява повече от преговорите - той изобщо не се оплаква от санкциите, дори не ги спомена“, цитира Билд думите на Шолц.
Френският президент на свой ред потвърди, че също не е получавал оплаквания заради санкциите от президента на Русия.
——
Излиза, че Макрон и Шолц се оплакват, че Путин не се оплаква.

Bild: Какво особено измъчва Шолц след телефонния му разговор с Путин

Германският канцлер Олаф Шолц и френският президент Еманюел Макрон по време на телефонни разговори с руския президент Владимир Путин през март 2022 г. са изненадани, че той не споменава санкциите, наложени на Москва. За това пише германският вестник „Билд“, като цитира стенограма на разговор между лидерите на Франция и Германия.

„Нещо ме тревожи повече от преговорите: той (Путин) изобщо не се оплаква от санкции. Не знам дали го е направил в разговор с вас (Макрон). Той обаче дори не ги спомена“, цитира изданието думите на Шолц в разговор с френския лидер след разговори с руския президент. „Не и с мен“, цитира вестникът отговора на Макрон.

В същото време германският канцлер отбелязва, че президентът на Русия му е представил своята гледна точка за случващото се в Украйна. „Той ми разказа за всичките си идеи как да се намери компромис. Той говореше за демилитаризация, денацификация“, споделя Шолц и добавя, че руският лидер е говорил и за необходимостта от признаване на Крим като част от Руската федерация и независимостта на ДНР и ЛНР, които след това станаха част от Русия.

Освен това германският канцлер заявява, че в телефонен разговор с руския президнет през март 2022 г. се е опитал да постигне решение за среща на върха за разрешаване на конфликта в Украйна. „Когато го попитах (Путин) дали рано или късно трябва да има среща за Украйна с вас (Макрон), с мен, със Зеленски и с него, той не отрече напълно. Но назова две условия. Първо, това не трябва да бъде причина за прекратяване на огъня. Тогава той говореше само за нас тримата, за вас, за мен и за него. Без Зеленски“, казва Шолц.

„Билд“ отбелязва, че някои подробности от разговорите между Шолц и Макрон с Путин през март 2022 г. са станали известни от разговор между германския канцлер и президента на Франция, проведен на 4 март 2022 г., след съответните разговори с руския лидер. Журналистът Стефан Ламби е получил достъп до стенограмата от разговора между Шолц и Макрон, в който те обсъждат диалога с Путин на деветия ден от началото на войната.

Санкциите на ЕС срещу Русия бяха наложени за първи път през 2014 г. и оттогава се удължават два пъти годишно – през януари и юли – с шест месеца. От 24 февруари 2022 г. при този режим са въведени 11 пакета антируски санкции.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Bild: Какво особено измъчва Шолц след телефонния му разговор с Путин

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!