Следвайте "Буднаера" в Телеграм

15 обучени от САЩ военни са извършили 12 преврата в Африка (доклад)


Американски инструктор обучава войници в Африка, снимка: Twitter/@USSOCAF

Най-малко 15 офицери, подкрепяни и обучавани от САЩ, са участвали в 12 преврата в Западна Африка и в държави от геостратегическия район Сахел по време на „войната срещу тероризма“. Това съобщи Институтът Куинси за отговорно държавничество, мозъчен тръст, базиран във Вашингтон. Лидерите на последния преврат – в Нигер, също са преминали американска военна подготовка.

Списъкът на мозъчния тръст включва военни от Буркина Фасо (2014, 2015 и два пъти през 2022 г.); Чад (2021); Гамбия (2014 г.); Гвинея (2021 г.); Мали (2012, 2020, 2021); Мавритания (2008 г.); и Нигер (2023 г.).

Най-малко петима лидери на последния преврат в Нигер са получили американско обучение. Те от своя страна назначиха петима обучени от САЩ членове на нигерските сили за сигурност, които да служат като губернатори, според Държавния департамент.

Общият брой на обучените от САЩ бунтовници в цяла Африка след 11 септември може да е далеч по-висок, отколкото е известно, но Държавният департамент, който проследява данните за американските стажанти, или не желае, или не може да ги предостави.

„Ако обучаваме лица, които извършват недемократични преврати, трябва да задаваме повече въпроси за това как и защо се случва това“, казва Елизабет Шакълфорд, старши сътрудник в Чикагския съвет по глобални въпроси и водещ автор на новопубликувания доклад „По-малкото е повече: Нова стратегия за американска помощ за сигурност в Африка“. 

Авторите на анализа предупреждават: „САЩ рискуват да загубят хватката си в Африка, като конкурентите им бързо запълват празнината“.

Докладът беше публикуван след военния преврат в Нигер. Африканската страна е получила около 500 милиона долара американска помощ от 2016 г. насам. Превратът не само беше извършен от военни, обучени от САЩ, но и те отказаха да изпълнят американските искания, след като взеха властта.

Посещението на американския заместник-държавен секретар Виктория Нюланд в Нигер по-рано този месец се оказа безполезно. В петък беше съобщено, че военните лидери на Нигер са дали на посланиците на Франция и САЩ 48 часа да напуснат страната. По-късно САЩ отрече тази информация да е истина, а Франция заяви, че не може да изпълнява искания на „пучисти“.

„Политиката на САЩ в Африка твърде дълго даде приоритет на краткосрочната сигурност в ущърб на дългосрочната стабилност, като даде приоритет на предоставянето на военна помощ и помощ в областта на сигурността“, се казва в доклада. „И все пак тази стратегия нито е произвела сигурност в Африка, нито е намалила заплахите за Съединените щати и техните интереси“.

Според авторите „нарастването на конкуренцията между великите сили изостря риска американският естаблишмънт за национална сигурност да удвои стратегията си за сътрудничество в областта на сигурността в региона от загриженост, че в противен случай ще остави вакуум, който конкурентите на Америка могат да запълнят“. Въпреки това, същността на въпроса е, че САЩ трябва да бъдат по-селективни при отпускането на военната си помощ, да засилят правителствения надзор и да приемат по-всеобхватен и холистичен подход за подкрепа на африканските нации. Залогът са ценностите и репутацията на САЩ, се подчертава в доклада.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: 15 обучени от САЩ военни са извършили 12 преврата в Африка (доклад)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!